Блъфира ли ФЕД

От публикуваната този месец стенограма от заседанието през април на ФЕД, става ясно, че може да станем свидетели на повишение на основните лихвени проценти през юни.

 

EURUSD
Подобно мнение изказаха няколко регионални директори на Федералния резерв. Те прогнозираха, че може да има до три повишения до края на година. Излишно е да коментирам, че това изненада пазарните участници. В резултат на това шанса за повишение през юни нарасна от 19.00% на 34.00%.
Икономическите показатели, които подкрепят подобно увеличение са безработицата и ръста на инфлацията.
Безработицата в САЩ е 5.00%, като това са нива на почти пълна заетост.
Инфлацията на годишна база е 1.10%, като от ФЕД смятат, че тя лесно може да достигне желаните от тях 2.00%.
Притеснителен изглежда ръста на БВП, като за първото тримесечие е 0.50%. Това може би е сезонна тенденция, защото се наблюдава намаление на БВП за първото тримесечие през последните години. Ако е така шансовете за повишение нарастват. За съжаление не разполагам с достатъчно данни за да знам със сигурност, че ниските стойности на БВП за първо тримесечие имат сезонен характер.
US GDP
Предполагам, че ФЕД ще се съобразят с политическата ситуация в страната. Целта разбира се ще е да окажат, колкото се може по-слабо влияние върху предстоящите избори. Първичните избори продължават чак до 14 юни, когато последни ще гласуват демократите в столицата Вашингтон (окръг Колумбия). Заседанието на ФЕД ще се проведе на 14-15 юни. Така от институцията ще могат да обявят евентуално повишение на 15.06, но то ще е твърде бързо след края на първичните избори.
Дали блъфира ФЕД – имайки предвид ясния и изчистен стил на комуникация, който Дж. Йелън наложи, вероятно не.
Тезата ми е, че шансовете да видим повишение през лятото нарастват. За мен е по-вероятно това да се случи на заседанието на 27.07.2016, но това е без значение. Повечето опитни трейдъри знаят, че тренда се формира заради очакванията на пазарните участници, а не при фактическото излизане на новината. В момента тези очаквания започват да нарастват.

 

EURUSDDaily
Като погледнем дневната графика на EURUSD забелязваме, че валутната двойка направи по-ниско дъно от предишното. Спада е изправен пред следните нива на подкрепа: 1.1180; 1.1140 ; долната тренд линия на построения канал както и 1.1060. Преодоляването на тези нива ще затвърди тезата, че върха е поставен и спада е започнал.
От друга гледна точка намиране на подкрепа на посочените нива и затваряне над средната линия на Болинджър ще направи спада по-малко вероятен. В този случай мечките ще трябва да изчакат отслабване на бичата група.
МАСД засега не показва признаци на отслабване на мечата група, като не се наблюдава дивергенция. Ако погледнем линиите на индикатора ще забележим как се раздалечават, а това показва силен тренд.
От доклада за спекулативните позиции става ясно, че има съвсем леко увеличение при нетните къси позиции в евро. Те достигат  минус 22.58 хил. контракта за седмицата до 17 май. Предишната седмица имахме минус 21.87 хил. контракта.
За финал оставих представянето на доларовия индекс в годините, когато е имало избори.
Данните са от сайта http://www.seasonalcharts.com/zyklen_wahl_usdx_election.html
dolar index seasonality
Понеже долара е второстепенна валута в  EURUSD, когато доларовия индекс се покачва EURUSD спада и обратно. От графиката забелязваме, че обикновено в началото на юни доларовия индекс прави дъно и след това следва покачване до края на октомври. Това изглежда доста впечатляващо.
Данните, на които се базира тази графика са от 1972 до 2008. Това са 36 години и на пръв поглед изглежда имаме достатъчно данни. Изборите са на всеки четири години. Така излиза, че имаме само 9 години(извадка от само девет примера), на които се базира графиката. Те са недостатъчни за формиране на статистически обосновано мнение. Затова не трябва да се предоверяваме на тази графика. Причината да я споделя е, че все пак трябва да я вземем под внимание, без да я разглеждаме като статистически доказана тенденция.
Ще си позволя да перифразирам Ч. Дау, който казва, че при един силен тренд основните индекси трябва да се движат синхронно. Силен тренд на американския долар трябва да се отрази при останалите основни двойки с участието му.
Ако започне трайно поскъпване на щатския долар, то би трябвало да се отрази и на повечето основни валутни дойки. Като следим дали поскъпването на американския долар се наблюдава при повечето основни валутни двойки, ще имаме допълнителна индикация за силата на това поскъпване.

 

GBPUSD
При тази валутна двойка несигурността е най-голяма като основна причина е предстоящия референдум за излизане на Великобритания от ЕС.
Въпреки формираната фигура „обърната глава и рамене“ биковете не могат да вземат превес. Цената се колебае в страничен рейндж. В петък се формира модела „вечерна звезда“ от японските свещи. Той ни показва, че вратната линия(с черно) вероятно ще бъде тествана отново. Затваряне под нея ще открие пътя за тестване на 1.4100 и 1.4000.
От друга гледна точка затваряне над съпротивата от 1.4667 ще даде превес на покачването. В този вариант може да станем свидетели на тест на 1.5000.
GBPUSDDaily
Наблюдава се леко увеличение при нетните къси позиции в британски паунд от минус 34.93 на минус 38.42 хил. контракта за седмицата до 17.05.2016.

 

USDJPY
Започналото покачване при тази валутна двойка достигна до динамична съпротива(с черен цвят). Затваряне над нея и над съпротивата на 111.84 ще покаже, че биковете взимат нещата в свой ръце.
Ако динамичната съпротива издържи теста, ще трябва да се приготвим за движение към 108.00.
USDJPYDaily
Незначително намалените при нетните дълги спекулативни позиции се наблюдава при японската йена. Те се променят от 59.04 на 58.92 хил. контракта за седмицата до 17.05.2016.

 

AUDUSD
Тази валутна двойка достигна до 61.80% Фибо, като спада е интензивен. На това ниво се образуваха последователно две свещи доджи(отварят и затварят на едно и също ниво). Тези, които искат да купуват не трябва да забравят, че доджи показва само изравняване на силите на бикове и мечки. Доджи само по себе си не сигнализира обръщане на посоката на цената. Стив Нисън казва, че трябва да изчакаме по-високо затваряне при следващата свещ, за да имаме индикация, че започва покачване. Ако започне покачване, то ще бъде изправено пред нива на съпротива от 0.7368 и 0.7400.
Затваряне под 0.71745 ще покаже, че низходящия тренд е подновил посоката си.
AUDUSDDaily
Поредно намаление при нетните дълги спекулативни позиции в австралийски долари. Те се променят от 38.15 на 24.89 хил. контракта за седмицата до 17.05.2016.

 

USDCAD
Покачването при тази валутна двойка продължи. Нивото от 1.3000 беше преодоляно. Биковете са изправени пред няколко нива на съпротива: 1.32165; 1.3294; 1.3412.
Затваряне под средната линия на Болинджър ще покаже, че поне временно устрема на биковете е париран.
Обратната корелацията с петрола(WTI) е нарушена, но ако петрола продължи да се покачва USDCAD ще среща трудности да се покачва.
USDCADDaily
Нетните дълги спекулативни позиции в канадски долари намаляват за пръв път от началото на низходящото движение започнало в през януари. Те са 22.70 хил. контракта за седмицата до 17.05.2016. Предишната седмица бяха 25.87 хил. контракта.
Сряда от 17:00 часа ще бъдат оповестени данни за основните лихвени нива в Канада. Очаква се те да останат без промяна.

 

Успешна седмица!
Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.