Валутния пазар и президентските избори в САЩ

Без съмнение водеща новина през тази седмица са президентските избори в САЩ.  Към момента(неделя 06.11.2016)  Х. Клинтън води в социологическите проучвания средно с 2.40%. Ако разгледаме подкрепата по отделни щати, забелязваме, че тя печели повече подкрепа и на местно ниво.
Финансовите пазари показват, че пазарните участници предпочитат да се застраховат и да не поемат излишни рискове преди решаващите избори. Причината е, че като човешки същества сме по-склони да придаваме по-голяма тежест на последните събития, особено ако са драматични. Спомените от Brexit са все още пресни и никой не иска да бъде изненадан отново. Аз лично мисля, че е по-вероятно да има победа за демократите. Ако това се случи ще видим поскъпване при пазара на акции в САЩ. Разбира се това е само лично мнение, много по-важно е какво ще се случи в действителност, защото всяка прогноза има вероятностен характер. Промените най-добре се виждат на графиката и всеки трейдър трябва да се адаптира към тях. Това включва брейнсторминг и разработване на няколко възможни варианта. Например: Какво би станало, ако все пак Д. Тръмп спечели? Какви ще са моите действия? Какво ще стане, ако победата на Клинън не доведе до покачване на пазара на акции? Как ще разбера, че подобно покачване не се състои? Какви ще са моите действия? Как ще реагирам при рязко увеличаване на волатилността?
Според много автори(Brett Steenbarger; Van Tharp в книгата си Super trader) разработване на писмен план е една от основните разлики между успешните и неуспешните трейдъри. Постоянно срещам начетени млади трейдъри, които ме изумяват със знанията си. Понякога са нужни съвсем  малки промени, които водят до големи резултати. Една такава промяна е съставянето на писмен план. Трябва да разработим план преди да търгуваме, защото тогава сме по-рационални. В повечето случаи решения взети по време на търгуване, не са правилни по две причини: Първо времето ни притиска, защото докато мислим цената се променя. Второ докато търгуваме сме по емоционални, а това влияе на трезвата ни преценка.

 

EURUSD
Освен президентските избори,  пазарните участници следят състоянието на пазара на труда в САЩ.  Причината е, че проблеми на трудовия пазар могат да накарат ФЕД да преосмисли намерението си за повишаване на лихвените нива. NFP  в петък разочарова пазарните участници, защото за октомври американската икономика е добавила по-малко от очакваните работни места(161 хил. добавени, 176 хил. очаквани).  В същото време имаме ревизиране във възходяща посока на данните за септември  (от 156 хил. на 191 хил.)  и за август(от 167 хил. на 176 хил.).  Средното заплащане на час също бележи ръст. Ето защо погледнато съвкупно данните от пазара на труда са по-скоро положителни. Това доведе само до краткосрочно поскъпване на американския долар. До края на деня той продължи да поевтинява срещу единната валута. Това показва, че пазарните участници придават по-голяма тежест на президентските избори отколкото на данните от пазара на труда.
66.80% от пазарните участници очакват увеличение на лихвените нива в САЩ.  През изминалата седмица този процент беше 74.00%. Причината за подобно намаление е, че резултата от президентските избори може да повлияе  върху евентуално повишение.
От седмичната графика на валутната двойка забелязваме, че след бичето поглъщане от миналата седмица имаме нова бича свещ, която затваря на максимума си. Седмичния обем от пазара на валутни фючърси се повишава, подкрепяйки покачването при тази свещ. Тази силна бича свещ прави по-вероятно преодоляването на съпротивата от 1.1150 включително низходящата тренд линия(отбелязана с черно). По сериозна съпротива можем да очакваме в зоната на 1.1300 и 1.1365. Подкрепи има на 1.1040 и 1.1000.
Затваряне под дъното от 1.0850 ще означава, че бичия сценарии е отхвърлен и може да очакваме тест на дъната от 2015.
 Вероятно ще станем свидетели на по-висока волатилност по време на изборния ден в САЩ, както и на следващият ден докато не бъдат оповестени надеждни резултати. Повишена предпазливост няма да е излишна.

 

eurusdweekly

 

    За седмицата до 01.11.2016 големите спекуланти от пазара на фючърси са намалили дългите си позиции с 16.40 хил. контракта.  Късите позиции са  намалени с 2.90 хил. контракта.  Нетната къса позиция на големите спекуланти нараства от минус 123.90 на минус 137.40 хил. контракта. Но  това е измамно, защото се дължи не на увеличение на късите позиции, а на споменатото намаляване на дългата позиция c 16.40 хил. контракта.

 

GBP/USD
Тази валутна двойка затвори над низходящата тренд линия. Това беше свързано с излизане от горната  граница на Болинджър бендс и показва начало на покачване.  За това покачване има две фундаментални причини. Първата е, че Английската централна банка заяви, че не се очакват намаление на лихвените нива до края на годината.  Втората причина е решението на Висшия съд в Лондон, че правителството не може самостоятелно да активира член 50 от Лисабонския договор. Затова ще съм му нужни одобрението на депутатите. Това поставя под въпрос срокът, който си постави правителството на Тереза Мей за излизане от ЕС.
Съпротива за това покачване може да очакваме на 1.2600 – нивото от което започна  Flash Crash.  По сериозна съпротива има на 1.2800 – 1.2850.

 

gbpusddaily

 

Не се наблюдава сериозна промяна при позиционирането при британския паунд на големите спекуланти за седмицата до 01.11.2016 г.

 

USD/JPY
   Корекцията, за която писах през миналата седмица вече е факт. Валутната двойка намери подкрепа в зоната на посоченото ниво 102.75.
  Спадът беше подкрепен от желанието на пазарните участници да избегнат риска. Както знаете японската йена е валута убежище.
 От дневната графика забелязваме, че има  формация “ три черни врани“. След тях  спада би трябвало да продължи. Ако разгледаме валутната двойка на по-малка графика ще забележим формиране на страничен рейндж, който представлява времена почивка преди подновяване на спада. Нива на подкрепа има на 102.00; 101.80 и 101.00. Нива на съпротива 103.50; 104.00.
От друга гледна точка, затваряне над последния връх ще поднови възходящия тренд. Вероятността това да се случи е по-голяма при победа на Х. Клинтън.
Алтернативен сценарии е за формиране на триъгълник, както е показано на графиката.

 

usdjpydaily

 

Не се наблюдава сериозна промяна при позиционирането при JPY на големите спекуланти за седмицата до 01.11.2016 г.

 

AUD/USD
Тази валутна двойка остава в страничен рейндж. Цената няколко пъти не може да преодолее нивото от 0.7730, но всеки път няма продължителен спад след тестването му. Определено пазара има интерес от пробив на това ниво, тъй като цената се задържа няколко месеца близо до него и продължава да го тества. Затова пробив на тази важна съпротива не е изключен. Важни нива на подкрепа имаме зоната на 0.7500 и 0.7440.

 

audusddaily

 

Не се наблюдава сериозна промяна при позиционирането при австралийски долар на големите спекуланти за седмицата до 01.11.2016 г.

 

NZDUSD
През изминалата седмица при тази валутна двойка имаше силно покачване. Цената затвори над Болинжър бендс, сигнализирайки бичи тренд. Образува се „три бели войни“. Това означава, че е по-вероятно да има поне леко покачване. В петък се образува  още една формация от японските свещи – “ обесен човек“.  Тя обикновено показва слабост на бичата група и се получава близо до края възходящото движение. Нарастват шансовете да видим лека корекция. Вероятно пазарните участници  стават предпазливи при приближаване до нивото на съпротива 0.7368. Затваряне на това ниво ще отвори пътя за тест на последния връх. Преодоляването му ще потвърди възходящия тренд при валутната двойка.
 Алтернативният сценарий е с формиране на „глава и рамене“. При него може да очакваме спад от текущите нива. Припомням, че тази фигура няма да бъде потвърдена докато цената не затвори под „вратната линия“(отбелязана с черно).

 

nzdusddaily

 

Не се наблюдава сериозна промяна при позиционирането при новозеландски долар на големите спекуланти за седмицата до 01.11.2016 г.

 

Успешна седмица!
Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.