Доларът започна ново поскъпване срещу единната валута

В средата на миналата седмица американския долар започна поскъпване срещу еврото. Натоварена седмица ще има при австралийския долар, заради голямо количество икономически показатели от Австралия, който ще бъдат публикувани.

 

02.04

 

EURUSD
Фундаментална картина
От фундаменталните фактори, които оказват влияние на валутната двойка с голямо значение остава развитието на икономиката на САЩ. Управляващите ще трябва да намерят баланс между желанията за ръст на БВП, повишаващата се инфлация(2.70%) и намеренията за нови повишения на лихвените нива. Прекомерно агресивно увеличение може да доведе до намаление на БВП. Затова е по-вероятно ФЕД да действа предпазливо относно следващи повишения.
Пазарните участници се фокусират върху икономическата политика на Тръмп и потенциалните ползи от промени в данъчната политика.
С края на зимния сезон и намаляване на търсене на енергийни суровини инфлацията в Евро зоната се забавя от 2.00% на 1.50%. Така, че скоро едва ли ще видим намаляване на обема на изкупуване на облигации или друго затягане на паричната политика в общността.
Техническа картина
От дневната графика на валутната двойка се забелязва, че тя намери съпротива на посочената(виж предишния анализ) горна линия на построения канал.
След това се образува мечо поглъщане, а цената направи четири дни на спад, като затвори под средната линия на Болинджър. Взимайки в предвид позиционирането на големите спекуланти, вероятността това да е начало на ново поскъпване на долара нараства.
Нива на подкрепа има на 1.0600 и 1.0500.

 

EURUSDDaily

 

За седмицата до 28.03.2017 големите спекуланти имат рекордно голяма дълга позиция в евро 163, 648 контракта. Съвкупната им къса позиция намалява до 171, 571 контракта.
Така нетната къса позиция е  минус 7,923 контракта. Това е най-високата и стойност от почти две години.

 

USDJPY
В момента тази валутна двойка е в спад.
След като излезе от страничното движение в което се намираше, започна спад. Той не беше силен, а се върна и тества подкрепата от 111.60. За момента тя сменя поляритета си и се превръща в съпротива. Това показва, че спада е по-вероятно да продължи. Мечките обаче трябва да са внимателни, заради започналото поскъпване на щатския долар. Ако то продължи спада може да е колеблив или да станем свидетели на ново странично движение.

 

USDJPYDaily

 

GBPUSD
Тази валутна двойка е в широко странично движение. Все още няма затваряне над горната линия на Болинджър, която да покаже, че започва покачване. Биковете трябва да са внимателни, заради близко разположените нива на съпротива.
Ниво на подкрепа се образува на 1.2400.

 

GBPUSDDaily

 

AUDUSD
Следващата седмица ще е изпълнена с новини от Австралия. Вторник 04 април 17 г ще има решения за лихвените нива. Очаква се да останат непроменени.
Цената затвори отново под средната линия на Болинджър. Това показва, че биковете са разколебани. Ако цената затвори под 0.7600 ще стане по-вероятно да видим тест на 0.7500. Ниво на съпротива остава 0.7750.

 

AUDUSDDaily

 

 

USDCAD
Тази валутна двойка е в странично движение. От дневната графика се забелязва, как средната линия на Болинджър служи като съпротива за цената. В същото време цената не може да пробие низходящо 1.3278. Пробив на тези нива ще покаже посоката на следващото движение.
Ако последва ново поскъпване на USD тази валутна двойка ще започне да се покачва. Затова трябва да следим как се движи американския долар срещу останалите основни валути. Също не трябва да пренебрегваме цената на петрола, която започна възстановяване.

 

USDCADDaily

 

Това е текущото ми виждане за посочените валутни двойки. То може да се промени през седмицата, затова абонирайте се за нашия youtube канал, където ще намерите безплатни видео анализи и безплатни видео уроци.
 
Успешна седмица!
Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.
 
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.