Доларът продължава да се обезценява

Тази седмица ще е бедна на новини от САЩ и Европа. Ще има решения за лихвените нива в Австралия и Нова Зеландия, но не се очакват промени. Разминаване между фундаментален и технически анализ при EURUSD.

 

картина

 

EURUSD
 
Фундаментална картина
ФЕД не даде достатъчно ясен сигнал, за своите намерения относно паричната политика. Пазарните очаквания са за следващо увеличение на лихвените нива в средата на годината. От друга страна председателя на Федералния резерв за Сан Франциско в интервю за Bloomberg заяви, че три увеличения са „разумно повишение“. Той е преценяван като центрист, но на база на негови изказвания според мен е по-скоро „ястреб“. Така, че неговите твърдения не са силен барометър за действителните намерения на ФЕД.
Както посочих в предишния седмичен анализ пазара на труда(NFP) показа по-добри данни. Чаканото от мен поскъпване на долара, все още не е започнало. Може би причината е, че пазарните участници считат, че Д. Тръмп може се откаже да подкрепя силен долар. Подобно действие ще подкрепи американските износители, а от там и желания ръст на БВП.
Между фундаменталните фактори, който подкрепят ръст на американския долар и дългосрочната техническата картина при EURUSD има разминаване.

 

Техническа картина
 
Разминаването е провокирано от случващото се на месечна графика. Знам, че тази времева рамка е твърде голяма за всички нас, но е важно да я погледнем.
От нея забелязваме, че цената е в тясно странично движение. През последните месеци за трети път беше тествано нивото на подкрепа( зелената линия) 1.0530, но не беше преодоляно. Формира се „бичо поглъщане“, придружени от дивергенция с МАСД хистограм. Това показва възможна смяна на посоката от низходяща във възходяща. Тук има реални 2 сценария:
  1. Тест на зоната 1.0900, но там цената среща съпротива. След това продължава низходящо и прави нови дъна под 1.0530.
  2. Цената продължава възходящо и тества горната граница на страничното движение – 1.1474.

 

EURUSDMonthly

 

Дневната графика също предлага интересни предизвикателства. От нея забелязваме, че цената е изправена пред няколко нива на съпротива. Първото ниво е 1.08315. То е формирано от най-високата точка на „доджи“ образувано в четвъртък.  След това се редуват няколко нива на съпротива в зоната на 1.0900.
Цената е в силна дивергенция с МАСД хистограм, което предполага изтощение на бичата група. Затваряне на цената под 1.0700 ще покаже, че спада се подновява.
Ако зоната около 1.0900 бъде преодоляна и цената затвори над нея, ще стане по-вероятно плавното покачване да продължи със следваща цел кръглото ниво 1.1000, а също ще се повиши вероятността от тест на горната граница на страничното движение видимо на месечна графика  – 1.1440.

 

EURUSDDaily

 

За седмицата до 31.01.2017 големите спекуланти от пазара на фючърси продължават да намаляват както дългите, така и късите си позиции в евро съответно с – 6.215 хил. контракта и – 12.850 хил. контракта. Това показва СОТ доклада.

 

USDJPY
Тази валутна двойка остава в низходящ тренд. Причините може да се търсят в отслабналия през последния месец долар. Въпреки това мечките изглежда губят сила. Наблюдава се силна дивергенция с МАСД хистограм, а телата на последните мечи свещи намаляват. Все още няма бичи обръщащи модели от японски свещи.
Важни нива на подкрепа 112. 59, 111.36.

 

USDJPYDaily

 

През седмицата до 31.01.2017 големите спекуланти от пазара на фючърси са открили 5.089 хил. контракта дълги позиции и са закрили 3.42 хил. контракта къси позиции. Тези стойности не са значителни, за да формират ясна тенденция.

 

GBPUSD
На този етап английската централна банка няма да бърза да повишава лихвените нива. Това е негативен сигнал за тази валутна двойка. Цената намери съпротива в зоната на посочените в дневните анализи нива и образува „мечо поглъщане“.
Важно ниво на подкрепа има на 1.2422. То съвпада със средната линия на Болинджър. Затваряне под него ще покаже, че покачването поне временно е спряло.
И обратно, ако цената намери подкрепа на него, може да се очаква тест на върха от 1.2706.

 

GBPUSDDaily

 

Големите спекуланти от пазара на фючърси намаляват както късите – 10.689 хил. контракта така и дългите си позиции  – 9.289 хил. контракта в британски паунд.

 

AUDUSD
 
За разлика от останалите валутни двойки тук влияние ще оказват важни новини. Още рано в понеделник има продажби на дребно. Вторник решение за основната лихва. Петък подробности за паричната политика.
Силното покачване при тази валутна двойка продължава. Цената наближава важното ниво на съпротива от 0.7770 и то изглежда реален таргет. Единствено дивергенция с МАСД хистохрам, загатва за слабост в бичата група.
Спад под 0.7500 ще покаже, че покачването е спряло.

 

AUDUSDDaily

 

От СОТ доклада за спекулативните позиции виждаме, че големите спекуланти са увеличили незначително дългите си позиции 4.635 хил. контракта. Също са увеличили и късите си позиции с 2.873 хил. контракта в британски паунд.

 

NZDUSD
При тази валутна двойка също има решение за лихвените нива. Очаква се да няма промени.
 Подобно на AUDUSD имаме бичи тренд, но той по-скоро се дължи на риск апетита на пазарните участници, отколкото на подобрение в икономиката на Нова Зеландия.
От дневната графика наблюдаваме, че цената приближава важно ниво на съпротива 0.7400. Друго важно ниво на съпротива има на 0.7350 формирано от  най-високата точка на „мечо поглъщане“ от средата на тази седмица. Цената намери подкрепа на 0.7236, което беше предишно ниво на съпротива. Това загатва, че предстои тест на последния връх 0.7350. Ако има затваряне над това ниво ще може да очакваме тест на 0.7400. Затваряне под 0.7236 ще покаже, че започва низходяща корекция.

 

NZDUSDDaily

 

СОТ доклада показва, че големите спекуланти увеличават дългите позиции в новозеландски долар с 6.861 хил. контракта и намаляват на късите с – 2.00 хил. контракта.

 

USDCAD
Цената не може да затвори под важното ниво на подкрепа – 1.3000. Само през тази седмица имаше три неуспешни опита за пробив. Ако това ниво бъде пробито и цената затвори под него, а то се превърне в съпротива ще стане по-вероятно спада да се задълбочи.
От друга гледна точка формиране на бичи обръщащи сигнали ще покаже, че покачването става по-вероятно. Засега такива сигнали липсват.

 

USDCADDaily

 

 Не трябва да забравяме да следим цената на петрола. Спад при нея ще благоприятства покачване при USDCAD.
Вторник ще има данни за търговския баланс на Канада. Очаква се те да са значително по-добри от предходните. Това би довело до спад при валутната двойка.
За седмицата до 31. 01. 2017 се забелязва увеличение при дългите позиции на големите спекуланти в канадски долар с 8.764 хил. контракта, а на късите с 7.811 хил. контракта.
Това е текущото ми виждане за посочените валутни двойки. То може да се промени през седмицата, затова абонирайте се за нашия youtube канал, където ще намерите безплатни видео анализи(както и този който четете в момента, но под формата на видео) и безплатни видео уроци.
 
Успешна седмица!
Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.
 
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.