Еврото продължава да поскъпва

Очаква ни по-спокойна седмица в сравнение с предходната. Разминаването между техническа и фундаментална картина при EURUSD продължава. GBPUSD и AUDUSD са близо до важно нива.

 

111

 

EURUSD
Фундаментална картина
Увеличението на лихвените нива в факт. Това е промяна при основен макроикономически фактор. Валутната двойка реагира против логиката, като долара поевтиня. За мен не е важна причината за тази аномалия, защото не се опитвам да обясня вече минало събитие. По важно е какви други фундаментални фактори могат да влияят на цента в бъдеще, както и върху кои от тях се концентрират пазарните участници.
Първия такъв фактор са изборите във Франция. Това, което трябва да знаем е, че Льо Пен има шансове да спечели президентските избори. Според прогнозите тя би изгубила на балотаж от центриста Макрон. Но ако тя все пак спечели това би довело до спад на валутната двойка, защото се закани да извади Франция от еврото.
След президентските избори във Франция, през юни ще има и парламентарни. От тях зависи с какви позиции ще е президента. Ако спечели една и съща партия, тя би подкрепяла политиката на президента.
Втория фактор е политиката на Тръмп съпоставена с развитието на щатската икономика. Тук трябва да следим излизащите икономическите показатели. Целта е да определим какъв е ефекта от водената политика.
Трети важен фактор е инфлацията в САЩ и Евро зоната. След отминаване на зимния сезон, цената на енергийните суровини може да започне на намалява, а това да доведе но намаляване на инфлацията. Това да забави нови повишения на лихвените нива.
Разбира се има и други фактори, които оказват влияние, но засега няма причина да ги дискутираме.

 

Техническа картина
Покачването при EURUSD продължава.
Във вторник цената намери подкрепа на 1.0600. Това ниво съвпадна със средната линия на Болинджър и така има потвърждение на запазване на възходящия тренд. След изборите в Холандия, цената затвори над горната линия на Болинджър и над предишното ниво на съпротива – 1.0715.
Така шанса за тестване на върха(1.08266) за 2017 нараства. Над това ниво минава горната линия(със синьо) на низходящия канал в който се движи цената. Тя също служи като съпротива.
Като ниво на подкрепа може да послужи предишното ниво на подкрепа 1.07150.

 

EURUSDDaily

 

Големите спекуланти от пазара на валутни фючърси са увеличили дългите си позиции в евро с 10.6 хил. контракта за седмицата до 14.03.2017. В същото време са намалили късите си позиции с 7.9 хил. контракта. Така дългите позиции на големите спекуланти съвкупно достигат до 148.30 хил. контракта. Това е нов рекорд за последните десет години.

 

USDJPY
Тази валутна двойка остава в странично движение.
Цената се отдалечи от нивото на съпротива. След това затвори под долната линия на Болинджър. В петък цената затвори под формирания „чук“. Това показва, че мечките имат сила и вероятно ще доведат цената до тест на 111.60. Ако това ниво бъде преодоляно и се превърне от подкрепа в съпротива ще има индикация, че спада ще продължи.
Ако биковете се активират на това ниво, ще бъде по-вероятно цената да остане в странично движение.

 

USDJPYDaily

 

Големите спекуланти от пазара на валутни фючърси са продавали японска йена в седмицата до 14.03.2017. Късите им позиции са се увеличили с 13.00 хил. контракта. Нетната къса позиция е достигнала 71.30 хил. контракта. Така за периода до 14.03.2017 са заложили на покачване при USDJPY.

 

GBPUSD
Тази валутна двойка затвори над средната линия на Болинджър и така излезе от низходящо движение.
В момента цената се опитва да преодолее предишното важно ниво на подкрепа от 1.2400. Вероятността за това нараства, заради „трите бели войни“. Това е тренд продължаваща формация.
Следващо важно нива на съпротива е 1.2560. Ако цената не може да го преодолее ще стане по вероятно да има странично движение.
Затваряне над 1.2560 ще съвпадне с излизане над горната линия на Болинджър, а това ще покаже започване на бичи тренд.

 

GBPUSDDaily

 

През седмицата до 14.03.2017 големите спекуланти от пазара на валутни фючърси са закрили 19.5 хил. дълги контракта в британски паунд. Също са открили нови 6.2 хил. къси контракта.

 

AUDUSD
Започналата корекция, за която писах в предишния седмичен анализ се разви в по-силно бичо движение. Цената затвори над средната линия на Болинджър. Също приближи предишното ниво на съпротива 0.7730. В момента няма затваряне над 0.7700, но вероятно през следващата седмица ще станем свидетели на такова и тест и затваряне над 0.7730.
По-силно ниво на съпротива има на 0.7777. На него може да станем свидетели на засилване на мечките.

 

AUDUSDDaily

 

За седмицата до 14.03.2017 големите спекуланти са закрили 11.7 хил. контракта дълги позиции в AUD. Също са закрили 4.00 хил. контракта къси позиции.

 

NZDUSD
Тази валутна двойка остава в низходящ тренд. Затваряне над средната линия на Болинджър ще покаже, че низходящия тренд е приключил.
За да разберем динамиката при тази валутна двойка е най-добре да погледнем седмична графика. От нея забелязваме, че цената се движи в широк страничен рейндж. Ето защо е възможно цената да се покачи отново до 0.7355. Този сценарии ще стане по вероятен при затваряне над средната линия на Болинджър на дневна графика.

 

NZDUSDWeekly

 

От СОТ доклада се забелязва, че за седмицата до 14.03.2017 големите спекуланти са закрили 7.7 хил. дълги и 6.5 хил. къси контракта. Това показва тяхната несигурност за посоката на следващото движение.

 

USDCAD
Възможната корекция, за която писах започна. Цената затвори под средната линия на Болинджър. Към момента съм по-склонен да се изчакам ситуацията да се изясни.

 

USDCADDaily

 

Големите спекуланти са открили както голямо количество дълги 9.00 хил. контракта, така и къси позиции 16.80 хил. контракта. Това показва, че са виждали възможности и в двете посоки.
Това е текущото ми виждане за посочените валутни двойки. То може да се промени през седмицата, затова абонирайте се за нашия youtube канал, където ще намерите безплатни видео анализи и безплатни видео уроци.
 
Успешна седмица!
Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.
 
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.