Започна ли поскъпване на долара

През миналата седмица се образуваха мечи обръщащи формации от японски свещи. Те са  на седмични графики при EURUSD и NZDUSD. Те загатват възможно поскъпване на долара.  Изслушване на Йелън може да даде яснота за намеренията на ФЕД.

 

rrr

 

EURUSD

 

Фундаментална картина
 Председателят на Фед Филаделфия Harker  се присъедини към групата на Evans и Williams  заявявайки, че може да има увеличение на лихвените нива през март. Също той каза, че е съгласен с три повишения за годината.  Извода който може да направим е, че дори и  трима членове не са достатъчни за да се повиши шанса за увеличение през март.  Шансовете за повишение през март 33.7%,  показват данни на CME group.
През настоящата седмица има две изслушвания на Йелън. Вероятно тя ще се произнасе, че Фед е близо до поставените цели и вероятно ще продължи с риторика за затягане на паричната политика.
 Към момента пазарните участници се фокусират върху  намеренията за данъчна реформа на Д. Тръмп. Той заяви, че ще има подробности в следващите седмици, но не  трябва да забравяме, че подобни  промени трябва да минат през Конгреса.
Погледите в еврозоната са насочени отново към Гърция.   Ситуацията е сложна поради разминаванията с МВФ, както и идващите избори в Германия. Въпроса е как ще погледнат германските избиратели на чувствителната за тях тема Гърция.
От изброеното се забелязват две тенденции:
  1. В САЩ е вероятно да продължат с цикъла на затягане на паричната политика. Групата на „ястребите“ във ФЕД нараства.
  2. Проблемите в Евро зоната остават нерешени. Допълнителни усложнение ще има от изборите в Франция и Германия, защото политиците ще искат да се харесат на местните избиратели.

 

Техническа картина
Вероятността за развитие по сценарии 1 от миналата седмица нараства.
Причината е образувано „мечо поглъщане“ на седмична графика. То стана факт, след като цената не успя да преодолее 1.0800.  Също бяха преодолени подкрепите на 1.0700 и 1.06500.
От седмична графика на EURUSD забелязваме, че 1.0800 е било важни ниво на подкрепа през 2015 и почти цялата 2016. В края на 2016 става съпротива. Статута на съпротива беше потвърден през настоящата седмица.

 

EURUSDWeekly

 

От дневната графика забелязваме започналия спад. Все още няма затваряне под долната линия на Болинджър. На 1.0600 има ниво на подкрепа, което все още не е преодоляно. Затова трябва да следим дали цената ще го преодолее. Затваряне под 1.0600 ще потвърди поскъпване на долара. Ако това не се случи, може да очакваме странична корекция и тест на 1.0800. Важно ниво остава 1.0700. В последните два дни на миналата седмица то беше потвърдено като съпротива. Затваряне над него ще покаже, че поне временно спада е париран.

 

EURUSDDaily

 

Не се наблюдава сериозна промяна при позиционирането в евро на големите спекуланти от пазара на валутни фючърси за седмицата до 07.02.2017.

 

 

USDJPY

 

От дневната графика забелязваме, че цената не може да преодолее подкрепата на 113.60. Започна покачване и се формира се „бичо поглъщане“.  Цената все още не може да затвори над средната линия на Болинджър, която съвпада с низходящата тренд линия. Затваряне над нея ще покаже, че низходящата корекция е приключила и е възможен тест на важното ниво 115.40.

 

USDCADDaily

 

За седмицата до 07.02.2017 се наблюдава продължение на тенденцията за намаляване, както на дългите( -6.3 хил. контр.), така и на късите(- 9.6 хил. контр.) позиции в японски йени. Това показва СОТ доклада за спекулативните позиции.

 

GBPUSD
Тази валутна двойка е в странично движение. Цената е затворена между 1.2672(съпротива) и 1.2422(подкрепа). Също се забелязва, че нивото 1.2672 е граница на по-широко странично движение. Долната граница е 1.2080.  Затваряне над червената линия и превръщането и в подкрепа, ще покаже сила на биковете и евентуален тест на важните нива над 1.3000.
Затваряне под 1.2422 и превръщането му в съпротива, ще направи по-вероятен спад към 1.2230 и 1.2080.

 

GBPUSDDaily

 

Не се наблюдава сериозна промяна при позиционирането в британски паунд на големите спекуланти от пазара на валутни фючърси за седмицата до 07.02.2017.

 

AUDUSD
Покачването при тази валутна двойка продължава. Цената намери подкрепа на 0.7600 и продължи възходящо. Така тест на важната съпротива 0.7770 става все по-възможен. Цената е на 100 пипа от нея.
Дивергенция с МАСД хистограм показва отслабване на бичата група. Засега няма мечи обръщащи формации. Трябва да сме внимателни при приближаване до важното ниво 0.7770.

 

AUDUSDDaily

 

СОТ доклада за спекулативните позиции показва повишение на дългите позиции на големите спекуланти  в австралийски долар с 7.4 хил. контракта. Забелязва се леко повишение при късите позиции с 2.7 хил. контракта.

 

NZDUSD
На седмична графика има формирано „мечо поглъщане“.  Причина за него може да се търси в изказване от централната банка на Нова Зеландия, че валутата им е на високи нива. Икономическите данни от страната също не бяха особено добри. Това доведе до разпродажби на NZD.  Цената все още не е затворила под долната линия на Болинджър, но е по-вероятно спада да продължи.

 

NZDUSDDaily

 

Не се наблюдава сериозна промяна при позиционирането в NZD на големите спекуланти от пазара на валутни фючърси за седмицата до 07.02.2017.

 

USDCAD
Поскъпването на цената на петрола се отрази на движението на тази валутна двойка. В края на седмицата канадския долар поскъпна.
Валутната двойка затвори под средната линия на Болинджър.
Така шанса за странично движение нараства.
Затваряне под 1.3000 ще наклони везните в полза на спад. Такова движение би било добре да е в унисон с покачване при петрола.

 

USDCADDaily

 

Не се наблюдава сериозна промяна при позиционирането в канадски долар на големите спекуланти от пазара на валутни фючърси за седмицата до 07.02.2017.
Това е текущото ми виждане за посочените валутни двойки. То може да се промени през седмицата, затова абонирайте се за нашия youtube канал, където ще намерите безплатни видео анализи(както и този който четете в момента, но под формата на видео) и безплатни видео уроци.
 
Успешна седмица!
Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.
 
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.