Защо няма да видим прекалено агресивно увеличаване на лихвените нива в САЩ

Въпреки добрите данни от американската икономика, все още има редица фактори, които не подкрепят агресивен ръст на лихвените нива в САЩ.
При много основни валутни двойки има странични движения видими на дневна графика. AUDUSD е на важно ниво.

 

111

 

EURUSD

 

Фундаментална картина
По добрите данни за инфлацията  и пазара на труда в САЩ подкрепят текущото поскъпване на американския долар.
Инфлацията достигна 2.50% на годишна база, повишавайки се над очакванията на анализаторите за 2.40% и над предишните стойности от 2.10%. От средата на миналата година се забелязва ясен тренд на покачване.  Въпреки това Йелън заяви, че според нея ръста се дължи на временни фактори. В действителност този ръст е провокиран от поскъпване на горивата в най-голямата световна икономика.
При последните си изказвания Йелън имаше по агресивен стил, като загатна, че ще има няколко повишения на основните лихвени нива през тази година. Загатването, че може да има повишение още на 15.03.2017, засега не се приема сериозно от пазарите. Според сайта на SME group шансовете за повишение през март са 26.60%. Причината за тези очаквания според мен са, че прекалено бързо поскъпване няма да е полезно за щатската икономика.
Срещу агресивни повишение на основните лихвени нива има няколко основни фактора:
  1. Въпреки ръста на инфлацията и добрите данни от пазара на труда, все още няма силен ръст на БВП. Тук трябва да вземем в предвид и желанието на Тръмп за сериозен ръст на БВП от 3.00% – 4.00%. Текущите данни за БВП на САЩ показват, че ръста от 3.50% за третото тримесечие на 2016 остава изключение. От тази гледна точка, агресивно повишаване на лихвените нива ще е негативно за ръст на БВП.
  2. Прекалено високите лихвени нива ще накарат САЩ да изплаща по-високо суми по дълга си към страни като Китай и Япония. Тези суми трябва да дойдат от бюджета т.е. данъци. Тръмп заяви, че ще намалява данъчните нива. Така при прекалено високи лихвени нива той няма да може да изпълни обещанията си.
  3. Скъпия долар няма да подпомогне износителите, а от там и БВП.
Ето защо повече от две увеличения за годината ще са прекалено агресивни.
За мен евентуален продължителен спад при валутна двойка(в дългосрочен план) ще бъде провокиран по скоро от политическа криза в Европа. Както знаете има избори в редица водещи държави – Франция, Германия, Холандия. Шансовете за влизане във властта на крайно десни  формации в Франция и Холандия нараства.
Преизбиране на Меркел въобще не е сигурно. Защо? Защото никой германец няма да излезе открито и да каже, че не иска още чужденци, за да не бъде заклеймен като расист. Но анонимно пред урните, всеки може да изрази желанието си за промяна.
Кризата в Гърция остава нерешена. Кризата с италианските банки, въпреки последните мерки, също.
Ето защо перспективите пред Евро зоната и еврото не са розови.

 

Техническа картина
От седмичната графика на валутната двойка забелязваме, че има образувано „мечо поглъщане на средната линия на Болинджър.  Докато цената не затвори над него спада остава по-вероятен. В момента цената изпитва трудности да преодолее нивото 1.0528. То беше важно ниво на подкрепа през последните години.
Ако цената не успее да пробие най-ниското дъно на 1.0340, цената може да остане в странично движение между 1.0828 и 1.0340.

 

EURUSDWeekly

 

На дневна графика се забелязва, че имаме спад. Цента е между средната и долната линия на Болинджър, като прави по-ниски върхове и дъна. Има дивергенция между МАСД хистограм и цената. Това показва отслабване на мечата група. Важно ниво на подкрепа 1.0500. Затваряне под него ще покаже, че спада продължава.

 

EURUSDDaily

 

От друга гледна точка затваряне над средната линия на Болинджър ще покаже, че поне временно спада е приключил.
От СОТ доклада за спекулативните позиции се забелязва сериозно увеличение на късите позиции в евро с 17.1 хил. контракта. Така нетната къса позиция нараства от минус 46.8 на минус 58.3 хил. контракта за седмицата до 21.02.2017.

 

 

USDJPY
 
Добрите данни от САЩ не доведоха до поскъпване на долара при тази валутна двойка.
Линиите на Болинджър се стесниха и са хоризонтални. Това показва, че валутната двойка е в странично движение. Границите на това странично движение са 115.00 и 111.60. Затваряне под 111.60 ще сигнализира спад, особено, ако след това нивото се превърне в съпротива.

 

USDJPYDaily

 

На дневната графика съм отбелязал двата основни сценария към този момент.
Не се наблюдава сериозна промяна при позиционирането в японски йени на големите спекуланти от пазара на валутни фючърси за седмицата до 21.02.2017.

 

GBPUSD
Опасенията относно Brexit намаляват, а от там и волатилността при тази валутна двойка. През изминалата седмица бяха публикувани данни за БВП на Великобритания. Те бяха леко по-добри 0.70% срещу 0.60% очакван ръст. Тази промяна не повлия съществено на валутна двойка. Тя остава в тясно странично движение. Към този момент цената направи редица опити да преодолее 1.2400. Те не се увенчаха с успех.
При такава ситуация е най-добре да се изчака излизане от тясното странично движение.

 

GBPUSDDaily

 

AUDUSD
При тази валутна двойка има няколко признака, че покачването вероятно е приключило.
Първо трябва да вземем предвид обръщащите формации при някой метали, който са предмет на износ от Австралия. След това вербалната комуникация на председателя на австралийската централна банка. Не на последно място техническата картина, която подкрепя подобно развитие.
От дневната графика на AUDUSD забелязваме, че има формирано „мечо поглъщане“, което потвърждава предишното нива на съпротива. Така се формира двоен връх. За да е валидна фигурата трябва да има затваряне под 0.7650.
Въпреки последните два върха МАСД хистограм показва отрицателни стойности при тях, сигнализирайки за отслабване на мечата група.
Вероятността за тест на 0.7777 намалява към този момент.
Нива на подкрепа има на кръглите нива 0.7600 и 0.7500.
Затваряне над 0.7738 ще направи сценария за спад невалиден.

 

AUDUSDDaily

 

От СОТ доклада за спекулативните позиции се забелязва увеличение на дългите позиции в австралийски долар с 9.50 хил. контракта за седмицата до 21.02.2017.

 

NZDUSD
Тази валутна двойка е в странично движение, след като не успя да пробие долната линия на Болинджър. Затваряне под последното дъно ще покаже, че спада продължава.

 

USDCAD
Подобна е ситуацията и при тази валутна двойка. Тя също е в странично движение. Граници – 1.3200 съпротива, 1.3000 подкрепа.

 

EURJPY
Тази валутна двойка е в спад. Подкрепи около кръглите нива 118.00, 117.00, 116.00.

 

GBPJPY
Подобно на GBPUSD тази валутна двойка е в тясно странично движение.

 

Това е текущото ми виждане за посочените валутни двойки. То може да се промени през седмицата, затова абонирайте се за нашия youtube канал, където ще намерите безплатни видео анализи и безплатни видео уроци.
 
Успешна седмица!
Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.
 
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.