Каква е причината за страничните движения на форекс пазара

USDJPY близо до важно ниво, GBPUSD получи подкрепа и направи покачване. Най-важно събитие за тази седмица е реч на Дж. Йелън в петък от 17.00.

 

EURUSD
Официални източници от ФЕД не поясниха достатъчно добре, кога може да  последва следващата увеличение на лихвените нива в САЩ.  Пазарните участници очакваха да получат повече подробности за паричната политика. Тази неяснота може да бъде разяснен в петък, когато ще има реч на Джанет Йелън на  симпозиум в Джаксън Хол. Към момента  шансовете за увеличение на лихвените нива на следващото заседание на 21 септември 2016 е 12 процента. След изявленията от миналата седмица този процент съответно намалява от 15 процента.  Промените в нагласите на пазарните участници може да следите от сайта на СМЕ group.
FED
  В този сайт може да проследите и какви са очакванията към момента за повишаване на лихвените нива на следващите заседания.
 От друга страна случващото се в Евро зоната от фундаментална гледна точка не подкрепя сериозен ръст на валутната двойка към момента. Един от основните проблеми е свързан с банковия сектор, който изпитва отрицателно влияние от ниските лихвени нива в Евро зоната.
От дневната графика на валутната двойка се забелязва, че от началото на 2015 година цената е в страничен рейндж. От началото на месец август тази година има известно покачване, като то достигна до 1.1366.  Зона на подкрепа се формира около кръглото ниво от 1.1200. Ако то бъде преодоляно следващи подкрепи може да очакваме около 1.1100 и 1.1040. Ако посочените подкрепи издържат може да очакваме повторен тест на последният връх от 1.1366, както и тест съответно на 1.1425.
EURUSDDaily
Липсата на фундаментален катализатор, който да раздвижи валутния пазар е една от причините за навлизането на няколко основни валутни двойки в странични движения. Лятото е най-спокойния период на световните финансови пазари, но то вече е към своя край. По съществени движение може да очакваме  в началото на есента, когато пазарните участници се завръщат на работните си места.  Към момента липсва фундаментална причина за насочено движение, може би такава ще бъде дадена в петък при речта на Джанет Йелън.
Важни новини:
  • Четвъртък – 15:30 – Поръчки за дълготрайни стоки САЩ; Първоначални молби за безработица;
  • Петък – 15:30 – БВП САЩ; 17:00 – Реч на Дж. Йелън;

 

GBPUSD
 Тази валутна двойка се покачи през изминалата седмица. Причината е в по-добрите от очакваното данни от икономиката на Великобритания. Това разбира се доведе до неуспешен пробив на последното дъно от 1.2790. Трябва да продължим да следим действията на английската централна банка, както и пост Brexit риториката.
 Техническата картина премина в неутрална. Това се вижда от хоризонталната посока на Болинджър бендс, както и от стеснението при този индикатор. Хубавото е, че се получава един по-широк страничен рейндж, който позволява добра търговия. Границите му са добре видими на графиката, като горната линия е в зоната на 1.3400, долната граница на този рейндж е в зоната на 1.2800.
GBPUSDDaily
Важни новини:
  • Петък – 11:30 – БВП Великобритания;

 

USDJPY
 През изминалата седмица управителят на японската централна банка заяви, че все още има възможности за допълнително намаляване на лихвените нива.  Той допълни, че действия на централната банка на Япония може да се очакват през септември. До тогава подотчетната му институция ще направи оценка на въздействието на  количествените облекчения за икономиката, които са в ход в момента. Целта разбира се е да се прецени до каква степен предприетите действия имат отражение върху реалната икономика, върху потребителите и върху останалите икономически субекти.
 Въпроса, който пазарните участници си задават е с какви възможности за действие разполага ЯЦБ.
  От дневната графика на валутната двойка забелязваме, че нивото от сто йени за долар все още се оказва подкрепа за цената.
 Днес (понеделник, 22 август) цената отвори с гап във възходяща посока, но все още няма обръщаща формация от японските свещи, която да даде по-голяма сигурност  при тестването на новото 100.00. Задържане над това ниво ще осигури леко предимство за биковете.
Спад под 100.00 ще означава, че мечките си връщат контрола и вероятно ще има тест на дъното от 98.92.
USDJPYDaily
Важни новини:
  • Вторник – 7:00 – Реч на Курода (управител на ЯЦБ);

 

AUDUSD
  Слабият ръст при тази валутна двойка продължава, като цената приближи до предишния връх от 0.7830.   На седмична графика се забелязва „падаща звезда“, . Това показва, че към момента биковете са достигнали  предела на възможностите си.
AUDUSDWeekly
Въпреки започналия спад редица фактори показват, че покачването при тази двойка може да продължи.  Такива фактори са покачването на цена на желязната руда, покачващите се цени на пазара на акции в Австралия, както и че австралийският долар е една от валутите, които подкрепят carry trade.

 

USDCAD
Както се вижда от дневната графика, тази валутна двойка остава в страничен рейндж.  Покачващите се цени на петрола(WTI) влияят негативно върху нея, като  водят до низходящо движение.
   Противоположно въздействие оказват по-слабите данни от канадската икономика. Такива бяха данните за продажбите на дребно, публикувани миналата седмица. След тях видяхме покачване при валутната двойка. Пробив на границите на страничното движение ще даде по-голяма яснота за следващото движение на цената. Идеалния вариант при такъв пробив е пробитото ниво от подкрепа стане съпротива или обратно.
USDCADDaily
Успешна седмица!
Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.