Какво показва моментна картина на форекс пазара

  Акцентите за тази седмица са резултатите от президентските избори във Франция  и първоначалните данни за БВП  на САЩ за първото тримесечие на 2017 година.

 

pexels-photo-267885

 

EURUSD
 Фундаментална картина
 От политическа гледна точка най-важното събитие, което ще повлияе на движението при EURUSD  са френските президентски избори. Аз няма да ги коментирам, защото в момента в който четете тази статия резултатите от първи тур ще са известни. Също така ефекта им  върху валутната двойка ще е започнал.
 Друго важно събитие е излизането на първоначални данни за БВП на САЩ за първо тримесечие на 2017. Както знаете първоначалните данни оказват, най-силно влияние върху валутните курсове. Те ще бъдат  публикувани в петък 15:30 часа. Интересното е, че очакванията на икономистите са за 1.30% ръст на щатската икономика. Предишните стойности бяха 2.1%. Ако прогнозата им се сбъдне това ще е второ тримесечие на понижение. Такъв резултат  няма да е по вкуса на управляващите и те ще предприемат необходимите мерки за да стимулират ръст на БВП.   Част от такива мерки може да са забавяне на повишаването на лихвените нива, вербално и не вербално влияние върху USD с цел забавяне на поскъпването му.
 Ако първоначалните данни за БВП  на САЩ  се  окажат по-добри от очакваното подобни  мерки ще бъдат ограничени. Логичния ефект би бил поскъпване на американската валута.  Най-важна разбира се остава действителната пазарна реакция.
 Техническа картина
 Техническата картина може бързо да се промени в резултат на непредвидимостта на френските президентски избори.
 Към момента валутната двойка EURUSD  започна покачване, което беше ограничено до 1.0777. В четвъртък се образува падаща звезда с голяма горна  сянка.  Споменатото ниво се превърна в съпротива. Затваряне над него ще покаже, че то е преодоляно. В такъв вариант ще трябва да се приготвим за  тест на зоната 1.0850, която играеше важно значение в последната половин година. Важно ниво е и 1.0900. Това е върха за тази година.

 

EURUSDDaily

 

При евентуален спад трябва да се съобразим с подкрепите на 1.0567 и 1.0490.
 Изненади при президентските избори във Франция теоретично биха могли да доведат до спад под  дъното от 1.0350. Този вариант за мен е по-малко вероятен.

 

USDJPY
През тази седмица в четвъртък има заседание на японската централна банка. На нея не се очакват промени във водената парична политика.
Низходящия  тренд при тази валутна двойка продължава. Една от причините е, че японската йена е считана за валута убежище.

 

USDJPYDaily

 

Забелязва се бича дивергенция с МАСД хистограм.  Това показва и отслабване на мечките, въпреки че тренда остава низходящ. Цената се движи в низходящ канал. Затваряне над горната му граница ще покаже края на низходящото движение. Долната му граница очертава  ценовия таргет при продължаване на тренда.
 Важни и нива са 108.07 – подкрепа,  110.04 – съпротива.

 

GBPUSD
Тази валутна двойка премина в бичи  тренд.  Събитието, което доведе до покачване беше решението на премиера Мей да свика предсрочни парламентарни избори. Цената затвори над горната линия на Болинджър. Към момента предишното ниво на съпротива от 1.2775 се превръща в подкрепа, защото цената се задържа над него. Когато стари  нива на  съпротива стават подкрепа, има потвърждение за бичи тренд.

 

GBPUSDDaily

 

AUDUSD
  Тази валутна двойка остава вътре странично движение, след като цената не успя да пробие последното дъно.
 Въпреки това цената се задържа под средната линия на Болинджър.  Това показва, че мечките все пак са малко по-силната група. Ето защо трябва да внимаваме за затваряне под 0.7490. Ако това се случи цената ще излезе от страничното движение и ще има низходящо движение. При този вариант нивото от 0.7490 трябва да стане съпротива.

 

AUDUSDDaily

 

 От друга гледна точка, ако започнете покачване трябва да следим  нивото 0.7609. То се превърна от подкрепа в съпротива. Затваряне над него ще означава, че предстои още един тест на 0.7730.

 

NZDUSD
Тази валутна двойка е в странично движение. Границите му са 0.7070 – съпротива и 0.6900 подкрепа. Пробив на което и да е ниво и смяна на поляритета му ще покаже начало на тренд.

 

NZDUSDDaily

 

USDCAD
Тази валутна двойка  затвори над  горната линия на Болинджър. Въпреки това биковете са изправени пред две важни нива на съпротива 1.3531 и 1.3600. Затваряне над тях отвори пътя за по силно възходящо движение.
 Тези нива в миналото са оказвали силно влияние и ако запазят характера си на съпротиви имат силата да спрат текущото покачване. Ако това се случи може да видим тест на 1.3223.

 

USDCADDaily

 

 Цената на петрола оказва  силно влияние върху движението на тази валутна двойка. Ето защо тя може да се използва като допълнително средство за анализ на случващото се при USDCAD.
Това е текущото ми виждане за посочените валутни двойки. То може да се промени през седмицата, затова абонирайте се за нашия youtube канал, където ще намерите безплатни видео анализи и безплатни видео уроци.
 

 

Успешна седмица!
Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.
 
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.