Кои са акцентите на форекс пазара

Липсата на решителност, изобразена като странично движение при EURUSD  продължава. GBPUSD и AUDUSD се съобразяват с важни нива. Ето подробностите.
 

EUR/USD
 
Тази валутна двойка остава в страничен рейндж. Несигурността продължава, вероятно поради липсата на фундаментален катализатор. Европейската централна банка не предложи изненада за пазарните участници. От друга страна, официални  източници от ФЕД започнаха да говорят за затягане на паричната политика през септември, но засега шансовете това да се случи все още не са големи. Според информация на CME group шансове за повишаване на основната лихва в САЩ нарастват от 18.00% на 24.00%.

%d1%84%d0%b5%d0%b4-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f

От същия сайт става ясно, че към момента пазарните участници очакват повишение на основните лихвени нива в САЩ да има на заседанието на 14.12.2016. На това мнение са малко над 59.00% от пазарните участници. Дали за пореден път няма да станем свидетели на „купувай при слух продавай при новина“. В такъв случай можем да очакваме спад на валутната двойка до фактическото излизане на новината.
Пазара на акции реагира по-силно на изказванията от ФЕД, като основните индекси пробиха низходящо страничните движения, в които бяха през голяма част от лятото. Дали EURUSD ще ги последва е трудно да са се каже, защото все още цената се намира в странично движение, без да показва ясна посока.
 Както се забелязва от дневната графика на валутната двойка в четвъртък се образува свещ с голяма горна опашка. Не можем да наречем тази свещ падаща звезда, защото не е образувана след покачване, също липсва предишното ниво на съпротива. Това което показва е отслабване на бичата група. Забележете, че несигурността се забелязва и при последната свещ, която е формирана в петък. При нея виждаме, че има равни по дължина горна и долна сянка показвайки, че нито една от двете групи не може да надделее. Ако от последните две свещи формираме само една обща свещ, ще видим, че се формира доджи(не е перфектно) с голяма горна и долна сянка.  Това още веднъж показва несигурността на пазарните участници и равновесие между бичата и мечата група.

eurusddaily

От доклада за спекулативните позиции(СОТ) за седмицата до 06.09.2016 забелязваме,  че има увеличение на нетните къси спекулативни позиции с над 10 хиляди контракта. Това разбира се е съществена промяна, но тя се дължи на закриване на дълги позиции, не на откриване на нови къси. Извода, който може да направим е, че големите спекуланти не бързат да откриват къси позиции в евро.

specul-pozicii

GBP/USD
  Седмицата ще е натоварена за всички двойки с участието на британския паунд.  Причината е, че ще бъдат публикувани много икономически показатели. Четвъртък ще бъде най-натоварен ден,   като ще бъдат публикувани данните за продажби на дребно на Острова(ще ги следя с интерес), а след обед ще  има заседание на централната банка на Англия.
 От седмичната графика на валутната двойка се забелязва, че за последната седмица има формирана падаща звезда.  Забележете, че тя се формира на предишното ниво на съпротива от 1.3378. Това показва, че биковете са се опитали да преодолеят това ниво, но не са успели и мечата група се е активизирала, като е успяла да доведе цената малко под нивото на отваряне. Също няма как да не забележим, че за последните няколко седмици цената се движи в широко странично движение, като споменатата падаща звезда се формира на горната граница на това странично движение. Обикновено при такова състояние на пазара целта, която може да си определим като таргет е другата  границата на страничното движение.
Затваряне на дневна графика над падащата звезда ще провали този сценарии и ще даде предимство на покачването.

gbpusdweekly

USD/JPY
Тази валутна двойка показва известни признаци на покачване. Както виждате  в началото на месец септември цената затвори над горната линии на Болинджър. Последва спад, като този спад приключи на средната линия на Болинджър. В края на тази седмица се забелязва покачване, което ни показва, че евентуално може да има тест на последния връх от 104.39.
 От друга гледна точка пробив и затваряне под 101.22 ще освободи път за тест на последното дъно, малко под 100 йени за долара. Този сценарии ще стане по-вероятен при засилване на спада при пазара на акции в САЩ. Обикновено в такива ситуации йената поскъпва.

usdjpydaily

 

AUD/USD
 
В четвъртък се очакват негативни данни от пазара на труда в Австралия.
Лекото покачване през последните месеци при тази валутна двойка изглежда е към края си.  Забележете как три пъти имаме отхвърляне на по-високите ценови нива (отбелязани с червени  стрелки). За последната седмица виждаме, че цената тества предишният връх на 0.7765, но не успя да го преодолее, като се формира падаща звезда. По този начин имаме потвърждение, че силата на мечата група нараства, а биковете не могат да затворят на високи ценови нива. Важно ниво на подкрепа е 0.7492.  Затваряне под него ще потвърди силата на продавачите.

audusdweekly

Затваряне на дневна графика над 0.7765 ще провали този сценарии и ще даде предимство на биковете.
За финал.
Интересно е също какво може да се очаква от основните валутните двойки през септември. Следващата графика от dailyfx.com изобразява движенията на основните валутни двойки през септември на база на последните двадесет години.

forex-september

Как ще се развие пазара през септември  тази година предстои да разберем.

Успешна седмица!
Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.