Ново повишение на лихвите в САЩ е почти сигурно

След ръста на заетостта в САЩ, няма пречки за повишение на лихвените нива през тази седмица. Още две решения на централни банки ще има, но не се очаква промяна. Разминаване между фундаментален и технически анализ при EURUSD
.222
EURUSD
Фундаментална картина
В петък NFP доклада показа по-добри от очакваните данни от пазара на труда. Очакванията според сайта: www.forexfactory.com бяха за 196 хил. новооткрити работни места през март в САЩ. Действителните данни са по-добри – 235 хил. работни места. Това беше последния важен доклад, който можеше да поднесе по-слаби данни и да попречи на очакваното увеличение на  лихвените нива в САЩ. Ето защо текущите очаквания за повишение са 88.60%, по данни на CME Group.
Въпреки по-добрия доклад за пазара на труда EURUSD се покачи. Това движение беше в разрез с логичния спад, който можеше да  се очаква. Покачването спря на кръглото ниво от 1.0700, което e в зоната на посоченото от мен ниво 1.07150.
Биковете при тази валутна двойка трябва да са внимателни.
Large spec. long positions
Фиг. 1 Дълги позиции в евро на големите спекуланти от пазара на валутни фючърси
Причината е, че големите спекуланти от пазара на валутни фючърси държат рекордно количество дълги позиции в евро. За седмицата до 28.02.2017 тя е 143.584 хил. контракта и е най-високата стойност от май 2007 г. по данни на http://www.timingcharts.com/.  Логично е, че след като големите спекуланти са с максимални дълги позиции, няма кой да се включи с големи по обем покупки. Ето защо в дългосрочен план спада при валутната двойка е по-вероятен,  покачването(виж техническата картина) навярно ще е краткосрочно.
Последните данни от СОТ доклада(седмицата до 07.03.2017) показват, че големите спекуланти са намалили леко дългите си позиции в евро с 5.9 хил. контракта. В същото време са увеличи късите си позиции с 2.4 хил. контракта. Нетната къса позиция се променя от  -59.5 хил. контракта на – 51.2 хил. контракта.
И така на 15.03.2017 се очаква увеличение на лихвените нива в САЩ. Също на този ден ще са изборите в Холандия. Изборите напоследък са непредвидими, но водят до висока волатилност. Ето защо на споменатата дата особено след обед, когато започнат да излизат първите резултати може да станем свидетели на висока волатилност. Затова всеки трябва добре да се замисли дали би търгувал при споменатите условия и да прецени добре нивата на риск.
Техническа картина
Техническата картина е в конфликт с фундаменталната. Цената направи по-високо дъно и по-висок връх видими на дневна графика.
Също има формирани две бичи поглъщания. Първото от тях потвърждава предишното нива на подкрепа. След тях цената затваря над горната линия на Болинджър. Това сигнализира, че тренда се променя във възходящ.
Въпреки покачването цената е изправена пред две близки нива на съпротива – 1.0677 и 1.0715. Ако цената затвори над тях, може да очакваме тест на върха за 2017 – 1.08285.
Техническата картина е възможно бързо да се промени, поради предстоящото увеличение на лихвените нива в САЩ и изборите в Холандия.
EURUSDDaily
USDJPY
Тази валутна двойка направи фалшив пробив на горната граница на страничното движение, в което се намира. В такива ситуации можем да очакваме тест на срещуположната граница на рейнджа. Но тук трябва да не забравяме, че след повишение на лихвените нива в САЩ, валутната двойка също може да се повиши, поради поскъпване на долара.
В четвъртък японската централна банка ще има решение за лихвените нива, но не се очаква промяна.
USDJPYDaily
Големите спекуланти от пазара на валутни фючърси са добавили към дългите си позиции 10.2 хил. контракта, а към късите си позиции 14.9 хил. контракта японски йени.
GBPUSD
Валутната двойка остава в низходящо движение. Телата на мечите свещи намаляват по размер.
Английската централна банка също има решение за лихвените нива през тази седмица, но не се очаква повишение.
Цената приближава към важни нива на подкрепа 1.2086 и 1.1983. Около тях може да очакваме активиране на купувачите.
GBPUSDDaily
Значителни промени се наблюдават при нагласите на големите спекуланти в британски паунд. Те са добавили 18.5 хил. контракта към дългите си позиции в GBP, но са добавили по-големи къси позиции 29.2 хил. контракта за седмицата до 07.03.2017 г.
AUDUSD
Тази валутна двойка остава в низходящ тренд. Цената направи по-ниски дъна. Причините могат да се търсят в влошаване на китайската икономика и спиране на покачването при желязната руда и медта.
В петък цената образува „бичо поглъщане“ на важно ниво 0.7500. Това показва активиране на биковете и вероятно начало на корекция.  Затваряне над 0.7632 ще покаже, че спада е приключил.
Затваряне под 0.7500 ще покаже, че спада продължава.
AUDUSDDaily
Големите спекуланти от пазара на валутни фючърси са закрили 10.5 хил. контракта от дългите си позиции, но също са закрили 9.5 хил. контракта от късите си позиции в австралийски долар. Това показва СОТ доклада за спекулативните позиции за седмицата до 07.03.2017.
NZDUSD
Тази валутна двойка също е в спад. Цената почти достигна предишното дъно от 0.6861. Ето защо е възможно това ниво да бъде тествано. Малко под него преминава низходяща тренд линия на построения канал.
В петък се образува „бичо поглъщане“, но тренда е силен и вероятно ще има само корекция. Тази теза е подкрепена от МАСД хистограм, като няма дивергенция.
NZDUSDDaily
Големите спекуланти от пазара на валутни фючърси са закрили 10 хил. контракта от дългите си позиции в новозеландски долар.
USDCAD
Тази валутна двойка е в покачване. Спада при петрола подпомогна това покачване. От друга страна има подобряване на канадската икономика, но изглежда това не е достатъчно за поскъпване на канадската валута.
Възможна е низходяща корекция поради формираното „мечо поглъщане“.
При подновяване на покачването трябва да се съобразим с важното нива на съпротива – 1.3585.
USDCADDaily
Рекордни нива за последните 4 години има при нетната дълга позиция в канадски долар на големите спекуланти.
Това е текущото ми виждане за посочените валутни двойки. То може да се промени през седмицата, затова абонирайте се за нашия youtube канал, където ще намерите безплатни видео анализи и безплатни видео уроци.
 
Успешна седмица!
Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.
 
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.