Основни валутни двойки близо до важни нива

Очакваното повишение на основните лихвени нива в САЩ доведоха до поскъпване на щатския долар спрямо единната валута. Биковете при USDJPY все още нямат достатъчно сила. AUDUSD проби ниво на съпротива.

 

EURUSD
  Инфлацията в Съединените Американски Щати се приближава до целта от два процента поставена от ФЕД. В момента на годишна база инфлацията е 1.50%. Друг важен показател за състоянието на американската икономика е брутния вътрешен продукт. За второто тримесечие на 2016 година е 1.40%.  В края на тази седмица ще бъдат публикувани предварителните данни за брутния вътрешен продукт за третото тримесечие на 2016. Очакванията са да нарасне до 2.50%.  Това е значителен ръст в сравнение брутен вътрешен продукт за второто тримесечие. Ако очакванията се оправдаят ще имаме още една причина за повишаване на основните лихвени нива. В момента 69.50% от пазарните участници очакват увеличение на основните лихвени нива на 14 декември. Заради очакваното повишение пазарните участници започнаха да се позиционират с къси позиции. И така разликата във водените парични политики продължава да играе съществена роля за движението на тази валутна двойка.
От дневната графика на валутната двойка се забелязва  поскъпването на щатския долар. Имаме няколко големи мечи свещи, които затварят близко до минимума си. Също така  зоната около 1.1050 в четвъртък стана от подкрепа – съпротива. Тогава  цената тества това ниво, но виждаме, че се образува голяма горна всяка на тази свещ. Това показва, че пазарните участници не са имали търпение да влезнат с нови къси позиции.  Все пак се забелязва леко изтощение на мечтите група, защото  последните две свещи не затварят под долната линия на Болинджър бендс.
В момента цената приближава важна зона на подкрепа. Тя е около кръглото ниво от 1.0800. Вероятно ще има известно колебание в тази зона, но предвид силата на мечата група е по-вероятно да има пробив под това ниво.
 От друга гледна точка, ако цената намери сериозна подкрепа в зоната от 1.0800 и продължи възходящо, важен тест ще е  зоната около 1.1050.  Преодоляването и превръщането отново в подкрепа ще покаже, че спада е приключил.

 

eurusddaily

 

През седмицата до 18-и октомври големите спекуланти с добавили 13.90  хиляди контракта към дългите си позиции в евро. Ръста на дългите позиции може да се обясни с колебанията на цената около 1.1000, вероятно са опит да „хванат дъното“. Също така са добавили 29.70  хиляди контракта към късите си позиции. Нетните стойности са минус 109.30  хиляди контракта. Това става ясно от доклада за спекулативните позиции от пазара на фючърси.
За сравнение при дъното от началото на декември 2015 година нетната къса позиция в евро е била минус 182 845 хил. контракта. При дъното от март 2015 е била минус 226 560 хил. контракта. Това показва, че ако сметнат за необходимо големите спекуланти имат ресурс да продължат да увеличават късите си позиции. Причината за увеличаване на късите позиции е очакваното увеличение на основите лихвени нива в САЩ.

 

GBPUSD
Тази валутна двойка влезе във временна консолидация, но остава в мечи тренд. Обезценяването на британския паунд  е благоприятно за британските износители, чиято продукция става по-достъпна. Ефекта от обезценяването най-добре се вижда на графиката на FTSE 250. Причината да се спра на този индекс е, защото за разлика от FTSE100  в него участват много повече британски компании и затова е по-показателен за случващото се в британската икономика. От графиката на FTSE 250 се вижда, че след Brexit  стойностите му се покачват, като преминават над стойностите преди референдума.

 

ftse-250

 

През тази седмица ще бъдат публикувани предварителни данни за брутния вътрешен продукт на страната за третото тримесечие. Очакванията се да има забавяне.  Всъщност показателя ще даде нагледен пример за състоянието на британската икономика след референдума. Очаквам по-висока волатилност при публикуването на данните в четвъртък.
От дневната графика на валутната двойка виждаме, че  след изненадващия спад на 07.10.2016 цената влиза в странична консолидация. Това показва, че пазарните участници са предпазливи и не искат да поемат излишни рискове. Тази временна консолидация не значи, че мечият тренд не е в сила. Новините около Brexit  ще продължават да тежат върху паунда, като очакванията са за продължителни и трудни преговори  при напускане на ЕС. В същото време поне засега няма фундаментална причина за промяна на посоката на  низходящия тренд.

 

gbpusddaily

 

Няма съществена промяна при нагласата на големите спекуланти спрямо британския паунд.

 

USDJPY
   Тази валутна двойка все още не може да преодолее нивото от 104.31 японски йени за долар. По този начин остава в широко странично движение. Поради очакваното увеличение на основните лихвени нива в САЩ съм по-склонен да  допусна пробив на това ниво. Ако това се случи и се превърне от съпротива в подкрепа ще има ясен сигнал за промяна на тренда в бичи. Тази теза е подкрепена и от факта, че засега няма меча обръщаща формация от японски свещи, която да ни покаже, че това ниво остава твърда съпротива.

 

usdjpydaily

 

 И все пак, ако започне спад трябва да следим зоната около 102.70-102.50,  която се превърна от  съпротива в подкрепа. Затваряне под нея и превръщането и отново в съпротива ще покаже, че спада е по-вероятен.
 През последните седмици големите спекуланти намаляват дългите си позиции в  японски йени. Това показва, че те все по-малко вярват в продължаване на низходящия тренд при валутната двойка USDJPY.  За седмицата до 18 октомври нетната дълга позиция в йени е намаляла до 36.99 хил. контракта. Две седмици по рано тя беше 68.69 хил. контракта. Но както винаги графиката казва много повече. Затова нека разгледаме седмична графика на USDJPY  съпоставена с нетната позиция, която държат големите спекуланти.

 

usdjpy-net-position

 

  Забележете как в средата на 2011 година екстремните стойности на нетната дълга позиция в японски йени започват да намаляват. Следващото условие, за да приемем, че имаме обръщане на тренда e от самата графика, където ниво на няколкомесечна съпротива става подкрепа. Вижте, че при предишния случай на екстремни стойности(при нетната позиция) през 2010 липсва точно това – цената не преодолява важно ниво на съпротива. В случая от 2011 цената откача възходящо от нивото на подкрепа, което преди това е било съпротива.
Ако погледнем десния край на графиката виждаме, че в момента имаме подобни събития. Нетна позиция на големите спекуланти започва да намалява и имаме ниво, което все още е съпротива, но не е станало подкрепа. Това е споменатото нивото 104.31. Превръщането му в подкрепа ще покаже, че тренда се е променил.

 

USDCAD
  В петък тази валутна двойка затвори над ключовото ниво на съпротива от 1.3300. Ако цената се задържи над него и то се превърне от съпротива в подкрепа може да очакваме покачване. Подобен сценарий  е подкрепен от постъпването на щатския долар.
 Разбира се трябва да следим какво се случва с цената на петрола. В момента при WTI имаме тест на последния връх.  Ако започне спад при цената на петрола ще имаме допълнителен стимул за покачването при USDCAD.

 

usdcaddaily

 

За седмицата до 18.10.2016 не се наблюдава съществена промяна в позиционирането на големите спекуланти при тази валутна двойка.
Успешна седмица!
Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.