Поредица от важни новини на форекс пазара

Предстои наситена с важни новини седмица на форекс пазара. Акцентите са върху паричната политика на редица централни банки. Във вторник ще бъдат публикувани подробности за паричната политика в Австралия, в сряда в Япония и САЩ, в четвъртък Нова Зеландия. В четвъртък също ще има изявление на М. Драги.

 

EUR/USD
 
За 21 септември е насрочено следващото заседание на ФЕД.  Към момента едва 12 процента от пазарните участници очакват повишение на основните лихвени нива. Имайки предвид ясния стил на работа на Джанет Йелън, вероятността за повишение изглежда ниска.
И все пак не трябва да забравяме, че това е институция, която трябва да следва своите политики и направени планове. Затова трябва да бъдем внимателни по време на обявяването на решението в сряда 21 часа българско време., Целта е да не бъдем изненадани, ако последва повишение.
 С не по-малък интерес и внимание трябва да следим изявлението на Марио Драги в четвъртък от 16 часа българско време. Обикновено при негови изказвания има краткосрочно покачване на волатилността и трябва да се подготвим за такава пазарна ситуация.
От дневната графика на валутната двойка се забелязва, че цената остава в страничен рейндж, въпреки спада от петък. На графиката съм отбелязал три важни нива на подкрепа. Първото от тях 1.1120 е последното дъно, което цената направи в края на август. Спад и затваряне под него ще постави серия от по-нисък връх и по-ниско дъно. Взимайки в предвид близостта на цената до това ниво, изглежда вероятно да бъде пробито. По сериозна подкрепа за цената може да се очаква в зоната на 1.1040-1.1020 и в зоната на 1.0950.
Покачване и затваряне над 1.1327 ще покаже, че спада е бил само временен.

 

eurusddaily

 

Нетните къси спекулативни позиции в евро за седмицата до 13 септември са минус 81 475 хил. контракта.  За сравнение предходната седмица са били минус 92 630 хил. контракта. Промяната се дължи както на закриването на къси позиции(5.5 хил. контракта)  така и на закриването на дълги позиции(16.7 хил. контракта). Все още не се наблюдават нови позиции с големи обеми в едната или другата посока.
Позиционирането на спекулантите при основните валути, може да разгледате от следващата таблица.

 

cot

 

От таблицата се забелязва, че липсва съществена промяна и при останалите валути. Изключение прави мексиканското песо, където има увеличение на късите позиции с 10.40 хил. контракта. Промяната е в унисон с продажбите от предишната седмица  22.10 хил. контракта.

 

GBP/USD
Пазара пренебрегна по добрите данни за британската икономика. След формирането на „падаща звезд“ от миналата седмица виждаме, че  спада който тя сигнализира започна да се развива. Нивата на подкрепа отбелязани със зелени хоризонтални линии на графиката са достижими през тази седмица.

 

gbpusdweekly

 

Първото от тях(1.2875) е в близко разположено до кръглото число 1.2900, затова можем да очакваме по-сериозна подкрепа в тази зона. Следващото ниво на подкрепа е в зоната на 1.2800. То е с по-голяма психологическа тежест, защото е най-ниската точка за цената от 02.1985(следващата графика).

 

gbpusd-historical-chart

 

 В момента цената е изправена пред още едно ниво на подкрепа именно кръглото ниво от 1.3000. Поради тази причина може да очакваме известно колебание около това ниво в началото на седмицата.
Една от характеристиките на добрите трейдъри е да погледнат на ситуацията от различна гледна точка. Основните въпроси, които трябва да си зададем, ако погледнем през очите на бик са „Къде бих започнал да купувам“,  „Къде другите участници биха започнали да купуват“ и „Къде повечето участници биха приели, че тренда е преминал в бичи и биха се включили с дълги позиции по тренда“.  Първия въпрос е твърде индивидуален. При втория въпрос може да очакваме засилване на покупките около нивата на подкрепа. Това ще е грубата на по-агресивните бикове, които целят да се включват около дъната на пазара. А при третия трябва да изчакаме покачване и затваряне на цената над 1.3300 за да стане ясно, че спада се отлага.

 

USD/JPY
 
Тази валутна двойка  остава в странично движение. 21.09.2016 е „двойно критичен“  ден за нея. Сутринта има пресконференция на централната банка на Япония, а вечерта e изявлението на FOMC и решението за основните лихвени нива в САЩ.
 Централната банка на Япония обича да изненадва пазарите, за това трябва да вземем предвид това рисково събитие. Едва ли ще има допълнително намаляване на основните лихвени нива в Япония, но може да бъдат обявени нови икономически стимули. В зависимост от обхвата на тези стимули може да станем свидетели на бурна пазарна реакция, която да доведе до покачване на валутната двойка.
Ако централната банка на Япония разочарова пазарните участници, като не предложи очакваните стимули, може да станем свидетели на низходящо движение при валутната двойка. В такъв случай вероятно ще видим тест, а защо не и пробив на нивото от 100 йени за долар.

 

usdjpydaily

 

AUD/USD
 
Отхвърлянето на по-високите ценови нива, видимо на седмична графика доведе до продължаване на започналия спад. Интензитета му не беше толкова голям, като на седмична графика се формира свещ с малко тяло. Това показва, че продажбите не са интензивни.

 

audusdweekly

 

В момента цената е изправена пред ниво на подкрепа от 0.7440. Това ниво почти съвпада с възходящата тренд линия, която свързва последните две дъна. Също се наблюдава дивергенция при хистограма на MACD. Вероятно мечките се прегрупират и ще станем свидетели на пробив на споменатото.
 Затваряне под това ниво(0.7440) ще покажи, че спада вероятно ще е по-интензивен.

 

audusddaily

 

 

USD/CAD
Интересна ситуация има при тази валутна двойка. Цената се намира точно на линията на предишния връх  от 1.3252. Възможни са няколко ситуации. Едната е пробив и затваряне над посоченото ниво. В такъв вариант цената ще излезе от страничното движение. Втория вариант е на това ниво на съпротива да се формират обръщащ сигнал от  японските свещи, които да покажат, че цената ще остане във странично движение. Възможен и трети вариант с фалшив пробив на посоченото ниво и връщане на цената обратно в рейнджа. Трябва търпеливо да изчакаме ситуацията да се развие.  Не трябва да забравяме да следим и случващото се с петрола(WTI), защото той може да ни подскаже кой  вариант се развива.

 

usdcaddaily

 

Успешна седмица!
Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.