Предстои вълнуваща седмица на форекс пазара

През тази седмица ще има четири заседания на централни банки. В петък вниманието ни ще бъде приковано от данните за пазара на труда с излизането на NFP. Това са само част от важните икономически показатели, които ще бъдат оповестени.

 

EURUSD
    В сряда, втори ноември ще има решение за  лихвените нива в САЩ. Очаква се те останат непроменени на ниво 0.50%. Причината е, че през следващата седмица ще бъдат проведени президентските избори в САЩ. Евентуална промяна преди изборите може да окаже влияние върху решението на избирателите. Ето защо почти 92% от пазарните участници считат, че на заседанието в сряда лихвените нива няма да бъдат променени. Но за следващото заседание на 14 декември почти 74.00% от пазарните участници очакват повишение.  Макро икономическите фактори също показват, че е много вероятно да видим увеличение. През  изминалата седмица обявените данни за брутен вътрешен продукт изненадаха приятно пазарните участници показвайки нарастване и от 2.90% за третото тримесечие. Средните стойности за периода  от 1947 – 2016 са 3.22%. Изглежда американската икономика се завръща към нормалните си нива на растеж.  Инфлацията през септември на годишна база стигна 1.50%, приближавайки поставената цел от 2.00%.  Безработицата е на ниво от 5%, което е близо до нивата на пълна заетост. Тя всъщност е единствения основен показател, който загатва лека негативна тенденция.

 

unemployment-usa
                                                                                                                                                       Източник: http://www.tradingeconomics.com/

 

От горната графика забелязваме как инфлацията в САЩ пробива  възходящо дългосрочната си динамична съпротива(низходяща тренд линия). Следващите месеци ще покажат дали това е временна тенденция или не. Повишение на лихвените нива, може да окаже неблагоприятен ефект върху безработицата и тя да остане над 5.00%.
От следващата таблица се вижда, че Евро Зоната се намира в по-лоша форма в сравнение с текущото икономическо състояние в САЩ.

 

usa-and-euro-area
                                                                                                                                                       Източник: http://www.tradingeconomics.com/

 

Вероятно Марио Драги и компания ще изчакат увеличаване на лихвените нива в САЩ и ще преценят ефекта им върху валутната двойка, експорта на Евро Зоната и инфлацията(увеличаването на лихвените нива в САЩ влияе индиректно върху инфлацията, защото суровините като петрол се котират в долари. В тази връзка поскъпване на долара би трябвало да доведе до поевтиняване на енергийните суровини, а от там до спад на инфлацията).
От японската централна банка също заявиха, че ще изчакат евентуално повишение на лихвените нива в САЩ преди да предприемат следващи действия.
Техническата картина при валутната двойка се разминава с фундаменталната. От седмичната графика на валутната двойка забелязваме, че японските свещи за последните две седмици образуват бичо поглъщане. В същото време индикатора МАСД  показва бича дивергенция. Обема от пазара на валутни фючърси показва по-високи стойности за втората седмица подкрепяйки бичото поглъщане.  Разглеждайки техническата картина в контекста на фундаменталните фактори допускам, че по-скоро става въпрос за корекция.

 

eurusdweekly

 

  От едно часова графика  забелязваме как зоната около 1.0900  от съпротива се превръща в подкрепа.  Вероятната причина за това събитие е, че хората които са продали около това ниво  са били на загуба при покачването над него.  След това са бързали да закрият губещите си позиции на нула.  Виждате, че  подобни нива  показват психологическата нагласа на пазарните участници. Тази промяна подкрепя покачването, защото докато нива на съпротива стават подкрепа ще имаме покачване. И обратно мечките ще трябва да изчакат дадено ниво от подкрепа да стане съпротива, за да имат по-голяма сигурност, че посоката отново на юг.

 

eurusdh1

 

Следващи съпротива за цената има на 1.1000 и 1.1050. Подкрепа може да се образува на 1.9050. Важно ниво на подкрепа остава 1.9000.
За седмицата до 25.10.2016 късата нетна спекулативна позиция в евро нараства от  минус 109.30 на минус 123.90 хил. контракта. Интересно е, че биковете са добавили 14.70 хил. контракта. Вероятно са се опитвали да хванат дъното на пазара.  В същото време мечките са добавили 29.30 хил. контракта към късите си позиции.
Не забравяйте преминаването към зимно часово време, което измества икономическите новини от САЩ с час по-рано. Това ще продължи докато САЩ преминат към зимно часово време.

 

GBP/USD
 Тази валутна двойка остава в низходящ тренд. В момента при нея протича странична консолидация. На графиката се виждат границите на това  странично движение. Обикновено  страничните движения  са моменти, когато тренда си почива, преди да  поднови посоката си. Пробив над низходящата тренд линия отбелязана с черно ще ме накара да преосмисли виждането си. Причината да съм мечо настроен е, че ефекта от Brexit още не е отшумял.  През следващите месеци той ще остане водеща тема за тази валутна двойка. Очакванията са за труден развод между ЕС и Великобритания. Другата причина, поради която очаквам паунда да продължи да поевтинява е, че това е благоприятно за износителите от острова.

 

gbpusddaily

 

За седмицата до 25.10.2016 големите спекуланти от пазара на фючърси са повишили дългата си позиция  в британски паунд с 11.00 хил. контракта. Това изглежда нелогично, но може би се позиционират поради важните икономически новини от Великобритания. В сряда ще има решение за лихвените нива на Острова, като се очаква да останат непроменени.

 

 

USD/JPY
 
Тази валутна двойка успя да преодолее важното ниво на съпротива от 104.31 йени за долар. Въпреки това  покачването е придружено от меча дивергенция при МАСД.  Това показва отслабване на бичата група. Така възможността за низходяща корекция нараства. Нивата, които трябва да следим при евентуална корекция са зоната около 103.00,  както и 102.75.
usdjpydaily

 

 

Фундаменталните фактори подкрепят  поскъпване на щатския долар, което  би се отразило като покачване при тази валутна двойка. Разликата във водените парични политики би трябвало да продължи да влияе върху динамиката при тази валутна двойка. За разлика от американската икономика, японската все още не може да се справи с текущите си проблеми. Затова е вероятно да има допълнителни облекчения на паричната политика в Япония.  По-вероятно е това да стане през 2017 година, защото от японската централна банка заявиха, че ще изчакат повишаване на лихвените нива в САЩ,  преди да предприемат по-нататъшни действия.
Леко увеличение на дългата позиция в японска йена се забелязва в СОТ доклада за спекулативните позиции. Промяната е с 7.40 хил. контракта. Така нетната дълга позиция нараства до 44.60 хил. контракта.

 

 

 AUD/USD
 
   Тази валутна двойка остава в странично движение. И през тази седмица видяхме, че доближаване до зоната на съпротива около 0.7700 доведе разпродажби.  Все още обаче силата на мечтите група не е достатъчна,  за да може валутната двойка да излезе от страничното движение в което е през последните няколко месеца. Важно ниво на подкрепа е 0.7500. Следващо ниво на подкрепа може да очакваме  на 0.7440.

 

audusddaily

 

 През тази седмица има важни новини, които ще подхранват динамиката при AUDUSD.  На първи ноември, 5:30 часа българско време ще бъде  оповестено решението за лихвените нива в Австралия.  Официално се очаква да няма промяна, въпреки това някои пазарни участници считат, че може да има намаление. Ако това се случи ще има от една страна намаление на лихвените нива в Австралия и евентуално загатване от страна на ФЕД  за повишение на лихвите в САЩ през декември. Тази разлика в паричните политики на двете централни банки би довела до низходящо движение при тази валутна двойка.
Поскъпване при желязната руда би оказало подкрепа за биковете при AUDUSD. Затова трябва да следим какво се случва с цената на тази суровина.
Големите спекуланти остават неутрални при австралийския долар.

 

Успешна седмица!
Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.