Предстои динамична седмица на FX пазара

В понеделник ще излязат резултати от първи тур на френските парламентарни избори. В сряда ще има заседание на FOMC и евентуално повишение на  лихвения процент в САЩ. Заседания за лихвени нива и парична политика ще окажат влияние при още три основни валути – GBP, CHF, JPY.

 

pexels-photo

 

EURUSD
Фундаментална картина
След като спечели президентските избори във Франция на г-н Макрон му предстой още една важна битка – спечелване на парламентарните избори. Тази неделя е първи тур, а следващата втори. От изхода им зависи дали той ще има парламентарна подкрепа, за да изпълни предизборните си обещания. В противен случай ще му бъде много по-трудно да извърши реформите, които обеща. Прогнозите са, че той ще спечели. Склонен съм да вярвам, че тази информация е калкулирана в цената на валутната двойка. Изненада може да очакваме, ако изборните резултати не са толкова добри в полза на Макрон. Такава развръзка би оказала негативнo влияние върху еврото и спад при EURUSD.
ЕЦБ ревизира очакванията за инфлацията, а това доведе до леко отслабване на еврото. Очакванията на банката са лихвените нива в Евро зоната да останат непроменени.
В САЩ повишение на  лихвения процент на 14.06.17 се очаква с почти 100.00% вероятност. Това повишение е известно от месеци и едва ли ще окаже дълготраен ефект върху валутната двойка. По-голям ефект ще има риториката за последващи увеличения. Както знаете официални представители на ФЕД загатваха за още едно повишение до края на годината. В момента в глобален мащаб инфлацията се забавя, а това може да накара институцията да преосмисли намеренията си. Подобно действие би разколебало биковете в американски долар.
Техническа картина
Нека да разгледаме оградения с черно правоъгълник в края на графиката.

 

EURUSDDaily

 

В него има няколко интересни момента:
  1. Голямата бича свещ в началото му затваря на максимума си, но при нея са се формирали отрицателни стойности на МАСД хистограм. Това е доста подозрително.
  2. В сряда се формира „обесен човек“. Тази свещ показва, че текущия бичи тренд се е изтощил. Забележете, че тя не дава сигнал за обръщане на тренда.
  3. Четири дни цената не може да пробие съпротивата на 1.12964 – формирана от най-високата точка по време на избирането на Тръмп. От тази точка EURUSD започна да пада.
В петък цената затвори под  средната линия на Болинджър. Това показва(според моята класификация), че възходящия тренд поне за момента е приключил.
Важни нива на подкрепа, който да следим са долната тренд линия на построения канал; 1.1100; 1.1076. Затваряне под 1.1076 ще покаже, че корекцията се задълбочава. В такъв вариант следващ логичен таргет е 1.0900.
От друга гледна точка при активизиране на биковете затваряне над 1.12964 ще покаже, че корекцията е приключила.

 

USDJPY
В петък има редовно заседание на централната банка на Япония. На него не се очакват промени в паричната политика и лихвените нива.
Низходящия тренд остава в сила при тази валутна двойка. Това бе потвърдено ценово в петък. Тогава цената тества предишното ниво на подкрепа – 110.78. То се превърна в съпротива. Затваряне над това ниво ще покаже, че спада е приключил.
Важни нива на подкрепа са 109.09; 108.13.

 

USDJPYDaily

 

GBPUSD
 
В четвъртък има заседание на английската централна банка. Не се очакват промени в лихвените нива.
Политическата несигурност в Обединеното кралство дава отражение при валутната двойка. Цената затвори под долната линия на Болинджър, сигнализирайки начало на спад. Въпреки близко разположените нива на подкрепа 1.2600 и 1.2550, спада остава по-вероятен.
От друга гледна точка – затваряне над 1.2970 ще покаже, че спада е бил под формата на странична корекция.

 

GBPUSDDaily

 

AUDUSD
Тази валутна двойка е в покачване след като в сряда затвори над горната линия на Болинджър. Покачването бе потвърдено при първия тест на нивото 0.7517. То беше съпротива, но в петък стана подкрепа за цената.

 

AUDUSDDaily

 

NZDUSD
Тази валутна двойка остава в покачване. При нея се формира стабилен тренд.
В момента цената приближава важно ниво на съпротива – 0.7240. На него може да се очаква колебание в бичата група.

 

NZDUSDDaily

 

USDCAD
USDCAD е в странична корекция. Цената се колебае, като затваря от двете страни на средната линия на Болинджър. Самите линии се стесняват. Това показва нерешителност на бикове и мечки. Излизане и затваряне извън линиите на Болинджър ще покаже посоката на следващото движение.
USDCADDaily

 

Това е текущото ми виждане за посочените валутни двойки. То може да се промени през седмицата, затова абонирайте се за нашия youtube канал, където ще намерите безплатни видео анализи и безплатни видео уроци.
 
Успешна седмица!
Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.
 
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
 
Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.