Ролята на психологическата подготовка в трейдинга

 За да обясня ролята на психологическата подготовка в трейдинга трябва да започна малко по-отдалече.
 Повечето хора, когато започнат да търгуват на световните  финансови пазари нямат ясна представа пред какви предизвикателства са изправени.
 Това, което различава трейдинга от всичко останало в нашия живот е, че сме изправени пред много по-различни предизвикателства. Един от най-големите страхове на хората и да не сгрешат и да не загубят пари.

 

lern

 

За да търгуваме добре ние трябва  да променим начина си на мислене. Например, страхът от загуба. Това е най-често срещания проблем. Зад него се крие манталитета на обществото ни, което не признава поражението. Никой спортист не го уважават, ако губи. А в училище ни се насажда, че грешките са лошо нещо и ни наказват за тях. По този начин, когато трябва да търгуваме добре ние се страхуваме от загубата, защото си мислим, че ще се случи нещо лошо. Също считаме, че това ще покаже, че не сме достатъчно добри. Започваме да търгуваме заради егото си. Всяка печалба покачва самочувствието ни, докато загубата ни кара да се чувстваме зле. Това емоционално влакче крайна сметка пречи да постигнем резултатите, които желаем. Всъщност когато има някаква награда, за това което правим сме по-склонни да се концентрирам върху наградата, а не върху правилното изпълнение. Това води до лоши резултати. Забележете, че няма как да станем по-добри преди да разрешим нашето убеждение, че не трябва да губим.
От друга гледна точка, как би се представил трейдър, за който загубата не е проблем? Той би си казал, че няма нищо лошо да загуби. В такъв случай няма да се притеснява от загубата и ще може да търгува добре. Ще приеме случващото се.

 

learn

 

Вече разбирате какъв е основния проблем на повечето трейдъри.
Зад всяка наша мисъл, действие или чувство се крие наше убеждение.
Ако не разрешим негативните убеждения, които ни пречат да търгуваме добре няма как да станем успешни трейдъри. Да има експертни системи за търговия, но за да разработим или да селектираме такава система трябва пак да имаме правилните убеждения и знания това как да се случи.
Това което добрите трейдъри знаят е, че зад успеха се крие психологическа подготовка. Една голяма част от тази подготовка е премахване  на негативни убеждения.
Когато премахнете това което Ви пречи много възможно да смените стила си на търговия и начина, по който виждате пазара. Оттук следва, че първо трябва да направим психологическа работа, а след това да разработваме система за търговия. В противен вариант системата ни за търговия ще залегнат негативни убеждения и тя няма да е печеливша.
  Това което се питате в момента вероятно е как да разпознаете и премахнете негативни убеждения.
 Когато стигне до този етап вие вече сте израснали  с една крачка пред  повечето трейдъри. Защото голяма част от тях не се замислят върху начина си на мислене и как той им пречи. Може би ги е страх да погледна в себе си, затова психологическата подготовка е признак на  силна воля и характер. Ако искате да се развиват като трейдъри заповядайте на моя безплатен уебинар в Activetrades. Той ще се проведе сряда 8 февруари от 18:30. Регистрация тук.
На уебинара ще научите техника как да  откривате негативни убеждения и как да ги деинсталирате. Ще говорим как да приемете загуба.
Това е пътя на успешните трейдъри.