Съживи ли се валутния пазар след президентските избори в САЩ

Избирането на г-н Тръмп за президент изненада пазарните участници. Следващата изненада бе поведението на пазарите.
Основна новина от изминалата седмица бе избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Освен това Републиканската партия спечели мнозинство в сената. Това означава, че следващия президент ще може да прокарва желаните от него политически решения. Повечето пазарни участници(включително и аз) очакваха победа за Клинтън. Но както писах в предишния анализ трябва да сме подготвени с няколко варианта, защото е много по-важно какво се случва в действителност. Планиране на неочаквани събития помага да не сме изненадани и да действаме бързо.
Следващата изненада беше реакцията на пазарите. Повечето пазарни участници очакваха, че ако Д. Тръмп бъде избран американския долар ще поевтинее, а пазарните индекси(DJIA, SP500) ще запишат спад. В крайна сметка се случи обратното.  Предполагам, че избирането на кандидата на републиканците ще донесе повече волатилност на пазарите. Причината е, че той е оценяван като трудно предвидим. Така всяка негова дума или действие ще бъде следена от пазарите с повишен интерес.

 

EURUSD
През изминалата седмица единната валута се обезцени спрямо щатския долар. Изглежда избирането на Д. Тръмп е катализатора, който раздвижи валутната двойка. Към момента шансовете за излизане от почти двугодишната странична консолидация нарастват. Към момента 81.00% от пазарните участници очакват повишение на лихвените нива в САЩ през декември. В същото време се очаква ЕЦБ да увеличи срока на програмата си за стимулиране на икономиката. От макро гледна точка разликата в паричните политики ще продължава да оказва основно влияние върху динамиката при валутната двойка.
От седмичната графика на валутната двойка забелязваме, че цената затвори близо до най-ниската си точка за тази седмица. В момента цената е изправена пред зона на подкрепа около нивото 1.0800. Следваща зона на подкрепа има около 1.0700, след нея по-силна подкрепа трябва да очакваме в зоната на 1.0500.
На седмичната графика виждаме една силна меча свещ, но на по-малки графики се забелязва изтощение на мечата група.  Така нараства шанса през следващата седмица да видим лека възходяща корекция. Ако това се случи нивата, които трябва да следим са 1.0920; 1.0950; 1.1000. На тях може да очакваме подновяване на низходящото движение.

 

eurusdweekly

 

Доклада за спекулативните позиции ще бъде публикуван със закъснения на 14.11.2016, поради деня на ветераните.
През седмицата ни очакват две изявления на М.Драги, едно на Дж. Йелън, както и данни за инфлацията, продажбите на дребно и разрешения за строителство в САЩ.

 

GBP/USD
   Поскъпването на британския паунд продължи и през тази седмица. Това е на фона на поскъпване на щатския долар спрямо останалите валути. В момента цената е в зоната на съпротивата на кръглото ниво от 1.2600. От него започна Flash Crash.

 

gbpusddaily

 

Разглеждайки четири часова графика виждаме, че има затваряне над това ниво. След това цената намира подкрепа на предишното ниво на съпротива от 1.2550. Ако това ниво продължи да играе ролята на подкрепа може да очакваме продължаване на покачването. Съпротива  има в зоната на 1.2800.

 

gbpusdh4

 

Затваряне на дневна графика под 1.2300 ще покаже, че покачването е приключило.

 

USD/JPY
   Низходящото движение от предишната седмица се оказа просто корекция. През тази седмица цената  затвори над горната линия на Болинджър. Формираха се четири бичи свещи, те затварят близо до максимума те си. Това показва сила на бичата група. В петък се формира  „обесен човек“.  Това не е обръщаш сигнал, а показва известно изтощение на биковете. Съпротива за покачването има на 107.48 –  ниво на предишен връх.
  От друга гледна точка, ако цената започна да пада и затвори под средната линия на Болинджър, ще приема, че покачването е парирано.

 

usdjpydaily

 

 

AUD/USD
  Въпреки мечото поглъщане тази валутна двойка остава в странично движение. Причината е, че върху нея оказват влияние противодействащи си фактори. От една страна имаме поскъпване при желязната руда и покачване при пазара на акции в Австралия. Тези фактори подкрепят  поскъпването на австралийския долар. Поскъпване на щатския долар е основен фактор, който дърпа цената надолу. Нива на подкрепа са 0.7500; 0.7440; 0.7400. Преодоляването им ще постави валутната двойка в мечи тренд. Нивото от 0.7730 е важна съпротива затваряне над него и превръщането му в подкрепа ще покаже, че предстой покачване.

 

audusddaily

 

NZDUSD
Победата на Тръмп, последвана от намаляване на лихвените нива в Нова Зеландия доведе до спад при валутната двойка NZDUSD. За последните 3 дни се образуваха големи мечи свещи, които показват, че интензитета на спада е голям. В момента цената е на подкрепата от 0.7100. Затваряне под черната линия ще активира алтернативни сцени от миналата седмица за формиране на „глава и рамене“.

 

nzdusddaily

 

USDCAD
През изминалата седмица цената намери подкрепа на ключовото ниво от 1.3300. Така това ниво от  съпротива стана подкрепа. Това потвърждава бичия тренд. Покачването също е подкрепено от спада при цената на петрола, който все още не е намерил дъно. Поскъпването на щатския долар е другия основен фактор, който подкрепя покачването при тази валутна двойка.

 

usdcaddaily

 

Успешна седмица!
Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.