Форекс пазара – на какво да обърнем внимание през седмицата

През настоящата седмица пазарните участници ще са фокусирани върху развитието на ситуацията около Deutsche Bank, както и важните данни от пазара на труда в САЩ. AUDUSD е близо до ключови нива на съпротива.

 

EURUSD
Валутната двойка остава в странично движение. Въпреки по-добрите данни за щатската икономика, които имаме напоследък, все още не виждаме  поскъпване на долара. В петък по време на европейската сесия цената започна да пада, но по-късно се възстанови заедно с възстановяването на акциите на Deutsche Bank.

 

deutsche-bank

 

Причина за поскъпването на акциите на Deutsche Bank стана слух, че може да има сделка на банката с щатските власти и сумата на компенсацията да бъде намалена от 14 млрд. на 5.4 млрд. долара.  Информацията остава непотвърдена, тъй като от банката отказаха коментар. Интересна статия на Bloomberg, дава допълнителна информация за състоянието на банката. Намаляване на компенсацията е положителна не само за единната валута, но и за целия банков сектор в Еврозоната, който е поставен под натиск заради политиката на ниските лихвени нива.
От дневната графика на EURUSD забелязваме, че в резултат на покачването в края на петъчния ден се формира дълга долна сянка за последната свещ. Цената затвори в средата на формираното странично движение. По този начин и последния опит на мечките за пробив беше осуетен. Цената е затворена между няколко важни нива. Нива на съпротива за пазара са 1.1278 и 1.1326.  Ясна подкрепа има на 1.1123. MACD се колебае около нулевата линия, потвърждавайки страничното движение.

 

eurusddaily

 

Все още липсват фундаментален катализатор, който да накара повечето участници да заемат ясна позиция. Такъв катализатор може да бъде продължаването на банковата криза в Европа, защото Deutsche Bank  не е единствената европейска банка, която има проблеми с власите отвъд океана. Също така трябва да следим излишните макро икономически новини от САЩ(NFP в петък), защото те ще дадат по-ясна представа за намеренията на ФЕД. Колебания в цената на петрола, също ще бъдат във фокуса на пазарните участници.  Изненада на президентските избори в САЩ също трябва да бъде приета като възможност от всеки уважаващ себе си трейдър.

 

seasonality-eurousd

 

От горната графика на Dailyfx.com, показваща месечното развитие при EURUSD за последните двадесет години, може да констатираме какво би било ценовото движение за месец октомври. Ако погледнем месец септември и месечната графика на EURUSD ще забележим, че има много добра корелация.
За седмицата до 27 септември големите спекуланти са редуцирали нетните си късите позиции в евро от минус 85.025 хил. контракта на минус 76.030 хил. контракта. Това става ясно от СОТ доклада за спекулативните позиции.  Промяната се дължи на увеличаване на дългите позиции с 4.80 хил. контракта и намаляване на късите с 4.20 хил. контракта.

 

speculative-positions

 

От последната таблица може да проследите настроенията на големите спекуланти и при останалите валути. Съществена е промяна в нетните стойности от над десет хиляди контракта. Когато проследим промяната при дългите и късите позиции, можем да разберем на какво се дължи нетната промяна. С минус пред дадена стойност се отбелязва закриване на вече отворени позиции.

 

GBP/USD
Тази валутна двойка е в низходящ тренд, въпреки че спада не е толкова интензивен. За пореден път цената се съобразили с горната линия на построения низходящ канал. Продължаване на спада ще доведе до тест на важните нива на подкрепа от 1.2865 и 1.2796. Тезата за продължаване на спада се подкрепя и от превръщането на нивото от 1.3060 от подкрепа в съпротива.
 От друга гледна точка, затваряне над горната линия на построения канал ще загатне, че спада ще бъде прекъснат поне за кратко.

 

gbpusddaily

 

USD/JPY
Тази валутна двойка е в странично движение.  Важна подкрепа e нивото от 100 йени за долар. Под него също има важно ниво на подкрепа от 99.50. Съпротива имаме в зоната на 102.83. Интересно е ситуацията с нивото от 101.40, на което цената се намира в момента. Както забелязвате от графиката доскоро то играеше ролята на подкрепа, но в момента цената не успява да го преодолее. Ако това ниво се превърне от подкрепа в съпротива, това ще значи, че трябва да очакваме продължаване на спада и евентуален тест на 100.00. Затваряне над 101.40 ще увеличи шанса за тест на нивото на съпротива от 102.83.

 

usdjpydaily

 

AUD/USD
Ситуацията при тази валутна двойка изглежда смесена на дневна графика. За да илюстрирам гледната си точка ще трябва да разгледаме много по-голяма графика,  а именно месечна. Този времеви хоризонт е много голям за повечето пазарни участници, но на него най-добре се вижда линията на динамична съпротива, която искам да покажа. Това е горната линия на низходящия канал, която служи като съпротива за цената.
 Също забелязваме важността на зоната около нивото от 0.7700. Виждаме, че няколко пъти то е било подкрепа, а в последните месеци играе ролята на съпротива.  Пресичането на тези две съпротиви е точно на границата на ценовото движение от последния месец. Те оказват съвкупно влияние върху цената, като спъват прогреса на биковете. Преодоляването и превръщането им в подкрепи ще покаже, че биковете наистина имат достатъчно сили за да доведат цената до по-високи нива. Разбира се не е нужно да чакаме това да се случи на месечна графика, дневната графика е добър критерии.

 

audusdmonthly

 

 Обикновено, когато има съвпадение на две или повече важни нива на съпротива те изиграват своята роля и цената продължава низходящо. Ако 0.7700 остане съпротива, вероятността  да станем свидетели на тест на 0.7439 се повишава.

 

audusddaily

 

USDCAD и NZDUSD остават в странично движение, затова няма да ги разглеждам през тази седмица.
Успешна седмица!
Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.