Brexit срещу Президентските избори в САЩ

Ще се повтори ли пазарния шок след президентските избори в САЩ, както се случи след референдума във Великобритания? Много хора са склони да правят паралели между Brexit и изборите за президент в САЩ. Днес в една статия  се казва, че някои анализатори очакват, ако Д. Тръмп бъде избран за президент, това да има 10 пъти по-голям отрицателен ефект в сравнение с Brexit. Това не ме учудва, защото като хора сме склони да придаваме по-голяма тежест на последните събития.
 Трейдърите и инвеститорите реагират предварително на видим риск и надценят ефекта му. Така се застраховат при негативно стечение на обстоятелствата. Но реагират със забавяне, когато риска е подценен. С други думи изненадите не са изненади, когато всеки знае за тях.
Шок за пазарите има, само когато има изненадващо събитие. За разлика от Brexit, пазарните участници са подготвени, че е възможно Д. Тръмп стане президент. Нека разгледаме няколко графики, за да проследим нагласите на пазарните участници преди тези събития:

 

gbpusddaily

 

От графиката на GBPUSD виждаме, че водеща е алчността преди референдума. Забележете големите бичи свещи и големия гап образуван четири дни преди референдума. Това показва, че пазарните участници са силно бичо настроени.

 

usdx_z6daily

 

  При доларовия индекс се наблюдават умерени разпродажби преди президентските избори. Тук имаме съвсем друга нагласа – пазарните участници се предпазват от риск. Според много анализатори избирането на Тръмп ще доведе до поевтиняване на долара.

 

ftse-100

 

Водещия британски индекс – FTSE 100 също добре показва  настроенията на пазарните участници преди Brexit. Забележете поредицата от възходящи гапове. Пазарните участници са бързали да купуват водени от желание за печалба.

 

sp500daily

 

Забележете, че спада при SP500 е премерен с намаляващи тела на мечите свещи, няма големи гапове. Това показва по скоро предпазливост, а не страх.
Извода е, че пазарните участници като цяло са по-добре позиционирани преди президентските избори в САЩ. Евентуални изненади не би трябвало да окажат силен пазарен шок като при Brexit.
 В деня след изборите всеки пазарен участник трябва да внимава за евентуални гапове при отваряне на пазарните индекси(не само американските), защото валидни резултати може да има докато пазара е затворен.

 

Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.